Obavijesti

News

Komentari 67

Istekao rok za kandidature, sad kreće službena promidžba; DIP otkrio koliko su dobili lista

Istekao rok za kandidature, sad kreće službena promidžba; DIP otkrio koliko su dobili lista

Koliko je točno listi zaprimljeno i jesu li sve pravovaljane, znat će se u subotu poslijepodne za kada je DIP zakazao konferenciju za novinare na kojoj će iznijeti te podatke.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
17.36

VIDEO DIP objavio: 'Imamo 165 lista. Milanović? Mora poštovati zakonski okvir Ustavnog suda'

Danas smo na sjednici utvrdili sve zbirne pravovaljane liste. Jedna lista je povučena, a ukupno je 165 liste - naveli su na početku iz DIP-a.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

14:01

Plenković tvrdi: 'Peđa Grbin je abdicirao s čelnog mjesta SDP-a. Građanima ne nude ništa...'

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u subotnjem intervjuu u Novom listu poručio je građanima da će na parlamentarnim izborima birati između HDZ-a, uspješnog na domaćem i međunarodnom planu, te s druge strane SDP-a koji ne nudi ništa i čiji je predsjednik Peđa Grbin abdicirao.

OVDJE VIŠE O TEMI

10:33

Izbori: DIP je zaprimio manje lista nego prije četiri godine...

Državno izborno povjerenstvo (DIP) zaprimilo je manje lista za travanjske parlamentarne izbore nego na izborima prije četiri godine, pokazuju preliminarni podaci DIP-a. Od 16. ožujka, kada su se liste mogle podnositi, do Velikog petka, u ponoć, kada je istekao rok za predaju, zaprimljeno je 166 lista, 26 manje nego 2020. godine u kojoj ih je bilo 192 i u kojoj je pandemija koronavirusa diktirala cjelokupni život, pa i onaj izborni.

OVDJE VIŠE O TEMI

10:14

Show u Saboru; Ava nije imala dovoljno potpisa, ali ipak izlazi na izbore: 'Uskočio mi je muž'

Cijelo vrijeme sve to s njom prolazio je njezin otac, i ako je on bio bez komentara vidno uzbuđen, dopustio je Ivanu Pernaru da mu kćerka bude na listi. 

OVDJE VIŠE O TEMI

7:00

Rok za predaju završio

Tko se kanio kandidirati na parlamentarnim izborima u srijedu, 17. travnja, učinio je to, na Veliki petak u ponoć istekao je rok do kojega su svi koji su to željeli, trebali Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) predati svoje liste i kandidature.

Među posljednjima, svoju je listu predala stranka Javno dobro, rekao je glasnogovornik i član DIP-a Slaven Hojski na kraju dana u kojemu je zgradom Sabora, gdje je DIP zaprimao liste, prodefiliralo 30-ak predlagatelja, od velikih, parlamentarnih stranaka do kandidata koje šira javnost poznaje samo iz svijeta estrade.  

Jedna od takvih je i Ava Karabatić koja se, kao nezavisna, namjeravala kandidirati u 10. izbornoj jedinici, ali kako je bila 'tanka' s potpisima to nije mogla, pa joj je u pomoć priskočio Ivan Pernar, nekadašnji zastupnik i smjestio je na svoju listu.

Koliko je točno listi zaprimljeno i jesu li sve pravovaljane, znat će se u subotu poslijepodne za kada je DIP zakazao konferenciju za novinare na kojoj će iznijeti te podatke.

 Prije četiri godine, takve su bile 192 liste i 21 kandidatura, za 151 zastupničko mjesto natjecalo se gotovo 2700 kandidata.

 Pravovaljane liste i kandidature DIP će u subotu poslijepodne objaviti na svojoj mrežnoj stranici i tada se početi službena izborna promidžba.

 No, da bi se to dogodilo, DIP će još jednom 'pročešljati' zaprimljene liste i utvrditi jesu li se stekli uvjeti da ih prihvati i objavi sa imenima i prezimenima kandidata za svih 12 izbornih jedinica.  

 Izborni sudionici službeno će se biračima moći predstavljati do 15. travnja (ponedjeljak) u ponoć, nakon čega će u Hrvatskoj nastupiti  dvodnevna izborna šutnja, uoči izbora u srijedu, 17. travnja.

 Toga dana birači će odlučiti kojih će 151 zastupnik ući u novi, 11. saziv Hrvatskog sabora, 140 će ih izabrati u 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri u dijaspori i osam u 12. izbornoj jedinici u kojoj svoje zastupnike biraju pripadnici nacionalnih manjina.

 

Komentari 67