Obavijesti

News

Komentari 144

'Istina je, doznali smo da Dinku Cvitanu prijeti mogući atentat"

'Istina je, doznali smo da Dinku Cvitanu prijeti mogući atentat"

Napad na državnog odvjetnika je, doznajemo, naručen iz Hrvatske, ali napadači su trebali biti iz krim-skupina susjedne Srbije ili BiH

VIDEO

Dramatično i sasvim vidljivo povećanje opsega osiguranja glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, o čemu su hrvatski mediji izvijestili proteklih dana, povezano je s vrlo konkretnim prijetnjama kriminalnih krugova iz inozemstva, ali koji imaju linkove i nalogodavce u Hrvatskoj, doznaju 24sata.

- Pod zaštitom je od prije pet dana, kad je utvrđeno postojanje ozbiljnih prijetnji njegovoj sigurnosti - rekao je izvor blizak Cvitanu.

Osim fizičke zaštite osobe glavnog državnog odvjetnika, odnedavno je uveden strogi nadzor članova njegove obitelji te mjesta na kojima rade i žive. Ministarstvo pravosuđa povećalo je broj pravosudnih policajaca koji osiguravaju zgradu DORH-a u Gajevoj. Dakle, Cvitana i neke njegove suradnike sad čuvaju djelatnici tri državne institucije: Ministarstva pravosuđa, Ministarstva unutarnjih poslova i Sigurnosno-obavještajne službe (SOA).

“Cijela je stvar prilično delikantna”, poručili su novinarima 24sata ljudi koji su upoznati s cijelom situacijom oko Cvitana. Više od toga nisu željeli komentirati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Istodobno, 24sata neslužbeno doznaju da su službe detektirale mogućnost “kredibilne prijetnje atentatom na Cvitana”. Šokantna je, opet neslužbena informacija, da je bilo moguće i postavljanje eksploziva pod automobil! Podsjetimo, u listopadu 2008. eksplozijom skutera-bombe ubijen je vlasnik i izdavač Nacionala Ivo Pukanić Puki.

Još je jedna, kako doznajemo, zlokobna analogija s tim dramatičnim atentatom koji je Hrvatsku doveo na rub izvanrednog stanja. Naručitelji navodnog napada na državnog odvjetnika Cvitana su iz Hrvatske, ali je mogući krug počinitelja iz jedne od susjednih država. U slučaju Pukanić, podsjetimo, to su bili Srbi. Željka Milovanovića - ranije pripadnika zloglasnih Crvenih beretki - otkrila je i uhitila srbijanska policija 2009. u Beogradu. Utvrđeno je da je Milovanović postavio bombu koja je ubila Pukanića i redakcijskoga kolegu Franjića. Srpsko pravosuđe je odlučilo da Milovanovića, koji ima hrvatsko i srpsko državljanstvo, neće izručiti. Sudilo mu se u Republici Srbiji.

Od cijele urotničke skupine posljednji je u zatvoru završio Bojan Gudurić. Taj Gudurić, kako je dokazano na suđenju, snajperkom je trebao ubiti Pukanića ako bi eventualno preživio eksploziju bombe. Gudurić se predao policiji u Banjoj Luci u veljači 2010. godine.

Napad bombom ?

Sigurnosne službe i policija, tvrdi se, imaju indicije da je mogući naručitelj napada povezan s jednom velikom istragom Uskoka koja je završila podizanjem optužnice. Zasad ne žele izaći s imenom, ali takvu mogućnost ne treba isključiti. Nakon mnogo vremena dogodilo se da državni odvjetnik dobije ovako jako osiguranje.

Ležerni državni odvjetnici

Već i činjenica da Cvitan sad svakodnevno koristi blindirani automobil govori o ozbiljnosti prijetnje. Dosad se vozio u službenom Audiju A6 naslijeđenom od bivšeg državnog odvjetnika Mladena Bajića. Cvitanov vozač, pripadnik hrvatske pravosudne policije, ujedno mu je bio neka vrsta tjelohranitelja. U 12 godina mandata Mladena Bajića, barem javno, nije zabilježena ovako drastična prijetnja sigurnosti viskom pravosudnom dužnosniku. Bajić je bio poznat po tome da se kretao bez zaštite tjelohranitelja. Najčešće u društvu svog zamjenika Novosela.

Informacije iz različitih izvora

Kolegama koji bi ga upozoravali na sigurnost odgovorio bi slijeganjem ramena i rečenicom: “Bit će šta bude.” Bajićev prethodnik Radovan Ortynski (imenovan 2001., a smijenjen već 2002.), zbog aktivnog sudjelovanja u istrazi i prikupljanju dokaza oko tzv. zločinačke organizacije, imao je dugogodišnju zaštitu policije.

Još nije poznato kojim su operativnim metodama policija i sigurnosne službe uspjele doći do podataka o ugrozi glavnog državnog odvjetnika.

Operativne mogućnosti su različite. Vrlo je vjerojatno da su spomenute informacije prikupljene različitim tehnikama. Od informacija s terena ili nadzorom telefonskih razgovora osoba iz kriminalnog miljea. Na osnovi tako prikupljenih informacija izrađena je detaljna prosudba ugroženosti i provedene su mjere zaštite.

Glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu zaštita je dodijeljena prije pet dana i nije izvjesno da će brzo biti ukinuta.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 144
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti
Ustavni sud: 'Milanović ne može biti mandatar', nižu se reakcije, oglasili se Grmoja, Tomašević...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Ustavni sud: 'Milanović ne može biti mandatar', nižu se reakcije, oglasili se Grmoja, Tomašević...

Ako privremeni predsjednik da mandat za sastav vlade Milanoviću, Ustavni sud može to poništiti. Ako sabor izglasa povjerenje vladi u kojoj bi premijer bio Milanović, Ustavni sud to može poništiti, rekao je Šeparović