'Istra ne može snositi posljedice neodgovornih županija' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 10

'Istra ne može snositi posljedice neodgovornih županija'

'Istra ne može snositi posljedice neodgovornih županija'

Istarski župan Boris Miletić smatra da se Istra i njezini građani iznova neopravdano kažnjavaju te da Istra ne treba snositi posljedice neodgovornosti drugih županija koje su se dovele u tu situaciju

VIDEO

Istarski župan Boris Miletić u četvrtak je izrazio nezadovoljstvo zbog najnovije korona karte ECDC-a, prema kojoj je hrvatska obala, pa tako i Istra, u narančastoj boji, te je ocijenio da Istra ne bi trebala snositi posljedice neodgovornosti drugih županija.

Hrvatska obala više nije zelena na novoj korona-karti EU-a
Hrvatska obala više nije zelena na novoj korona-karti EU-a

Kartu je danas objavio Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti - ECDC, a župan Miletić je rekao da se "Istra i njezini građani iznova neopravdano kažnjavaju".

- Istarska županija u zadnjih 15 dana bilježi izrazito nisku incidenciju zaraze, koja iznosi 1,9 na 100 tisuća stanovnika. Nije u redu da naši građani, obrtnici i ugostitelji koji se odgovorno ponašaju i poštuju sve propisane epidemiološke mjere ispaštaju - rekao je župan Miletić na prvoj koordinaciji s gradonačelnicima gradova u Istri. Dodao je kako Istra ne bi trebala snositi posljedice zbog neodgovornosti drugih županija i zbog nedovoljne kontrole u pojedinim županijama.

- Istra je poželjna i zdravstveno sigurna turistička destinacija - poručio je župan Miletić i ponovio kako se Istarsku županiju mora gledati kao zasebnu cjelinu jer, kako je rekao, "ima odlične pokazatelje, što je presudno za uspješnu turističku sezonu". 

Načelnik istarskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac također je nezadovoljan i zabrinut zbog najnovije karte EU-a po kojoj je i Istra od danas u narančastoj boji. 

- Kao što smo se pribojavali prateći situaciju u našem okruženju, dogodio se najgori scenarij. Nije se uspjelo promijeniti vrednovanje po županijama pa se u konačnici dogodilo ono čega smo se pribojavali da je Istra stavljena u narančastu zonu. To nije pravedno prema građanima Istre koji su disciplinirani i provode sve epidemiološke mjere te daju svoj doprinos povoljnoj epidemiološkoj situaciji na Istarskom poluotoku - ocijenio je Kozlevac. 

Istaknuo je kako to nije pošteno ni prema cjelokupnom sustavu s obzirom na to da je u Istarskoj županiji, kako je rekao, "trenutačno incidencija 1,9 na 100 tisuća" u posljednjih 14 dana.

- Istra je debelo u zelenoj zoni, i to nije pravedno. Vidjet ćemo koje će biti posljedice za nas i turizam, no one će zasigurno biti vidljive. Očekujem da će se na razini EU-a promijeniti kriterij jer dosadašnji zasigurno nije nimalo dobar. Mi u Istri imamo odličnu koincidenciju i nije pošteno da dijelimo posljedice s drugim županijama koje nemaju tako dobre rezultate kao i mi u Istri - poručio je načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.

Izrazio je nezadovoljstvo današnjom odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite po kojoj lokalni stožeri ne mogu propisivati strože epidemiološke mjere od mjera propisanih odlukom tog stožera, a koje su vezane za profesionalne umjetničke izvedbe i programe, kinoprojekcije te izložbe.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 10

VIDEO

Povijesni kvar mreže: Vratila se struja u većini Dalmacije. Požar na dalekovodu u Crnoj Gori
IZ MINUTE U MINUTU

Povijesni kvar mreže: Vratila se struja u većini Dalmacije. Požar na dalekovodu u Crnoj Gori

Dogodio se raspad elektroenergetske mreže kroz tri države - prvo je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio Bosnu i Hercegovinu, a zatim i dio Hrvatske - cijelu Dalmaciju, pa sve do Rijeke i trafostanice Brinje.

Otkriven novi detalj tragedije kraj Obrovca: Otac se slikao s granatom koja je ubila dječaka
DIJETE POGINULO U EKSPLOZIJI

Otkriven novi detalj tragedije kraj Obrovca: Otac se slikao s granatom koja je ubila dječaka

Tragedija se dogodila na vojnom poligonu poznatom kao 'Crvena zemlja' koji je označen velikim tablama upozorenja
Pustili Čeha čiji je sin poginuo kod Obrovca na slobodu: Tvrdi da nije znao što su imali u autu
DJEČAK UZEO PROTUOKLOPNI METAK

Pustili Čeha čiji je sin poginuo kod Obrovca na slobodu: Tvrdi da nije znao što su imali u autu

Otac poginulog dječaka, doznajemo, ispričao je policajcima da su tek nakon eksplozije vidjeli što imaju u automobilu. Našu zemlju dobro poznaju i uvijek se vraćaju sa suvenirima