News

Komentari 3

'Istrani zaslužuju jedinstvenu cijenu vode i kvalitetnu uslugu'

'Istrani zaslužuju jedinstvenu cijenu vode i kvalitetnu uslugu'

Potpredsjednik IDS-a Renato Krulčić rekao je na konferenciji za novinare u Puli kako je uvođenje jedinstvenog sustava vodnih usluga jedna od najvećih reformi u Istri

Istaknuvši kako je voda jedan od temeljnih resursa svakog društva, što nalaže da se prema tom općem dobru treba odnositi krajnje odgovorno i savjesno, Krulčić je podsjetio kako su danas na području Istarske županije tri vodovoda, tri različita sustava, svaki sa svojom infrastrukturom, cijenama i planovima.

- Više vodnih isporučitelja znači ujedno i manjih financijskih mogućnosti povlačenja EU sredstava za izgradnju, obnovu i razvoj vodne infrastrukture. Bez obzira na to, sustav vodoopskrbe i odvodnje u Istri u samom je vrhu na nacionalnoj razini po svim najvažnijim segmentima, bilo da govorimo o postotku pokrivenosti vodoopskrbe, koja obuhvaća 99 posto domaćinstava, ili odvodnje s 50 posto pokrivenosti, bilo da govorimo o gubicima vode, istaknuo je potpredsjednik IDS-a i pazinski gradonačelnik Renato Krulčić. 

Saborski zastupnik i predsjednik Savjeta IDS-a Tulio Demetlika podsjetio je kako je na razini županije već 2005. godine Istra otvorila pitanje modernoga i što učinkovitijeg upravljanja vodnim resursima.

- To znači kako smo si još prije petnaestak godina strateškim dokumentima prostornih planova, definiranjem zona sanitarne zaštite i studijom objedinjavanja na županijskoj razini postavili ciljeve o kojima se u Hrvatskoj govori tek u 2019. godini, istaknuo je Demetlika i dodao kako je 18. srpnja ove godine stupio na snagu Zakon o vodnim uslugama, čija je svrha postići ekonomičnost i efikasnost poslovanja javnih isporučitelja vodnih usluga te omogućiti ujednačavanje cijena i uspostavu jedinstvene cijene vode na jednom uslužnom području.

- Zakonom se nalaže smanjenje trenutno velikog broja isporučitelja vodnih usluga. Ono što se želi postići spajanjem isporučitelja vodnih usluga jest upravo smanjenje gubitaka zahvaćanja vode, veće povlačenje sredstava iz EU fondova, značajna racionalizacija poslovanja isporučitelja vodnih usluga te ujednačavanje cijena vodnih usluga, poručio je Demetlika.

Zato će Istarska županija i gradovi, osim Umaga, predložiti Vladi da Istra bude jedinstveno vodouslužno područje jer, kako je rekao Demetlika, "građani Istre zaslužuju jednaku kvalitetu usluge i jedinstvenu cijenu vode".

(mz)

Najčitaniji članci