Obavijesti

News

Komentari 6

Italija priprema nacionalni program obrane od poplava težak više do 30 milijardi eura

Italija priprema nacionalni program obrane od poplava težak više do 30 milijardi eura
11

Čelnici u regiji Emilia-Romagna navode kako je šteta na poljoprivrednim zemljištima stopostotna, zatvoreno je više od 500 prometnica, a otvoreno oko 350 klizišta. Poginulo je 14, a evakuirano više od 36.000 ljudi

VIDEO

U strašnim poplavama na području regije Emilia-Romagna poginulo je 14 ljudi, a njih više od 36.000 je evakuirano. Iako su Talijani nakratko predahnuli od silnih padalina, crveni alarm je i dalje na snazi.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

Klizište 00:54

Na terenu je više od pet tisuća pripadnika spasilačkih službi i volontera, do sad su imali oko četiri tisuće intervencija, a zbog krizne situacije u zemlji, talijanska premijerka Giorgia Meloni u subotu je napustila je Sumit G7 u Japan. U nedjelju ujutro sletjela je u Rimini odmah se uputivši prema području pogođenom katastrofom. 

- Ne mogu ostati izvan Italije u ovako složenom trenutku – kazala je Meloni koja bi tijekom nedjelje poslijepodne trebala posjetiti najugroženiju talijansku regiju kojoj, osim vodnog vala, prijete i brojna klizišta.

An aerial view shows a flooded area after heavy rains hit Italy's Emilia Romagna region, in Massa Lombarda

Za sada je zabilježeno oko 350 lokacija na kojima je zemlja pod pritiskom oborina i nadiruće vode počela popuštati. Također, regijom je gotovo nemoguće prometovati jer je zatvoreno više od 500 cesta, a obnavljanje infrastrukture moglo bi potrajati godinama, kaže gradonačelnik Bologne Matteo Lepore. Predsjednik pokrajine Emilia-Romagna, Stefano Bonaccini za tamošnje medije rekao je da je šteta na poljima stopostotna, a ukupni troškovi sanacije područja sada se već broji u milijardama eura. 

Springsteen će nastupiti u Italiji unatoč poplavama, fanovi su ogorčeni: 'Nečuvena odluka'
Springsteen će nastupiti u Italiji unatoč poplavama, fanovi su ogorčeni: 'Nečuvena odluka'

Talijani su bijesni na visoke državne dužnosnike jer se naime, već dva desetljeća govori o nacionalnom programu obrane od poplava. Pojedine vlade su za tu svrhu bile i odvojile sredstva, no one koje bi ih naslijedile nikada ništa nisu realizirale. Ova poplava, najgora u posljednjih 100 godina, još je jednom aktualizirala taj program koji je predstavio talijanski ministar civilne zaštite Nello Musumeci. Plan uključuje gradnju brana, bazena i sustava kanala kojim bi se voda iz rijeka brže usmjeravala u more, a procjenjuje se da je "težak" više od 30 milijardi eura.


Posljednje desetljeće za Emiliju-Romagnu je bilo izuzetno teško. Naime, 2012. godine pokrajinu je pogodio razoran potres, a dvije godine kasnije i poplave. Ovo je treća velika katastrofa koju trebaju preživjeti. Procjenjuje se da je u ovom trenutku, osim građana kojima je potrebna pomoć i evakuacija, na seoskim gospodarstvima ostalo zarobljeno oko 250.000 grla stoke. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...