Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
13 komentara

Italija spasilačkom brodu rekla da migrante vozi u Nizozemsku

Matteo Salvini je ranije ovog mjeseca obećao da više neće dopuštati brodovima humanitarnih organizacija iskrcavanje spašenih migranata u Italiji i ostavio je brod Aquarius na moru nekoliko dana

Migrants are rescued by staff members of the MV Aquarius, a search and rescue ship in the central Mediterranean Sea
Foto: Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
13 komentara

Talijanski protuimigrantski ministar unutarnjih poslova optužio je u četvrtak njemačku humanitarnu udrugu da je ignorirala naloge obalne straže kada je njezin brod pod nizozemskom zastavom pokupio 226 migranata pred libijskom obalom te joj poručio da ih preveze u Nizozemsku, a ne Italiju.

Matteo Salvini je ranije ovog mjeseca obećao da više neće dopuštati brodovima humanitarnih organizacija iskrcavanje spašenih migranata u Italiji i ostavio je brod Aquarius s više od 600 migranata na moru nekoliko dana dok im Španjolska nije ponudila utočište.

U četvrtak je njemačka organizacija Mission Lifeline sa sjedištem u Dresdenu spasila migrante iz dva gumena čamca u međunarodnim vodama iako im je Italija rekla da ih dolazi pokupiti libijska obalna straža, rekao je glasnogovornik organizacije. U Libiji oni ne bi bili sigurni,  ustvrdio je.

Salvini, koji je također i čelnik protuimigrantske stranke Liga, obratio se organizaciji u video snimci na Facebooku. "Namjerno niste slušali talijanske ni libijske vlasti. Dobro. Onda prevezite ove ljude u Nizozemsku", poručio je. 

U međunarodnom pomorstvu vrijedi načelo da se ljude spašene na moru treba odvesti u najbliže "sigurno mjesto", a UN i humanitarne organizacije Libiju ne smatraju sigurnim mjestom jer se migranti ondje stavljaju u pritvor na neodređeno vrijeme, izlažu fizičkom zlostavljanju i iznudama te tjeraju na prisilan rad.

Talijanski ministar prometa Danilo Toninelli nadležan za obalnu stražu je, međutim, poslije rekao da nije sigurno za 32 metar dug brod da plovi na takvu udaljenost s tolikim brojem ljudi. 

"Prihvatit ćemo humanitarnu odgovornost za spašavanje tih ljudi i preuzeti ih na brodove talijanske obalne straže", rekao je  Toninelli u snimci objavljenoj na Facebooku. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message