Obavijesti

News

Komentari 2

Ivan Anušić službeno preuzeo dužnost ministra od Jakopa

Ivan Anušić službeno preuzeo dužnost ministra od Jakopa

Hrvatski vojnik najvažniji je dio obrambenog sustava, stoga ću osobitu pažnju posvetiti dodatnom jačanju materijalnih prava i poboljšanju uvjeta života, obuke i rada hrvatskog vojnika, poručio je novi ministar

VIDEO

U Ministarstvu obrane i službeno je u četvrtak obavljena primopredaja dužnosti između novoimenovanog potpredsjednika Vlade i ministra obrane Ivana Anušića i državnog tajnika Zdravka Jakopa.

"Svi u MORH-u i Hrvatskoj vojsci vam stoje na raspolaganju. Svi radimo s istim ciljem na dobrobit Republike Hrvatske, Ministarstva obrane i Hrvatske vojske", rekao je Jakop te ga upoznao s najvažnijih projektima i aktivnostima u MORH-u.

Anušić je ponovio da mu je iznimna čast preuzeti dužnost.

"S ciljem jačanja obrambenih kapaciteta i unapređenja sigurnosti naše Domovine, istinski ću se posvetiti osnaživanju i moderniziranju Hrvatske vojske, simbola snage i ponosa hrvatskog naroda. Hrvatski vojnik najvažniji je dio obrambenog sustava, stoga ću osobitu pažnju posvetiti dodatnom jačanju materijalnih prava i poboljšanju uvjeta života, obuke i rada hrvatskog vojnika, dočasnika i časnika", rekao je novi ministar.

Plenković se sada hvali da bi 'bacao ministre kroz prozor'. Poput Putina iz Banskih dvora
Plenković se sada hvali da bi 'bacao ministre kroz  prozor'. Poput  Putina iz Banskih dvora

Ivan Anušić rođen je 1973. u Osijeku, a Kineziološki fakultet završio je u Zagrebu.

Na nove dužnosti dolazi s mjesta župana Osječko-baranjske županije gdje je bio županom od 2017., a prije toga bio je i saborski zastupnik i predsjednik Odbora za ratne veterane i član Odbora za obranu. U Hrvatskom saboru bio je i potpredsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije i član Odbora za poljoprivredu i Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije.

Dugogodišnji je načelnik Općine Antunovac, a bio je i predsjednik i trener u Kick boxing klubu Antunovac.

Ivan Anušić je, kao maloljetnik, postao dragovoljac Domovinskog rata, koji se u obranu Domovine uključio 1991.  Bio je pripadnik 106. i 130. brigade Zbora narodne garde, pripadnik Specijalne policije MUP-a Orao, Vojne policije i 3. gardijske brigade Hrvatske vojske, a 2001. umirovljen je iz 3. gardijske brigade Hrvatske vojske.

FOTO Od Slavonije do Hrvatske: Ivan Anušić ministar ekspresno je zamijenio značku na reveru
FOTO Od Slavonije do Hrvatske: Ivan Anušić ministar ekspresno je zamijenio značku na reveru

 Od 1991. do 1995. prošao je brojna ratišta u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini.

U kolovozu 1992. sudjelovao u oslobađanju dubrovačkog zaleđa pod zapovjedništvom generala Janka Bobetka. Bio je sudionik akcije Maslenica, a u kolovozu 1993. je mjesec dana proveo na području Bosne i Hercegovine.  Od 1993. do 1995. sudjelovao je u akcijama na Velebitu, a potom i u akciji Bljesak i oslobađanju područja zapadne Slavonije. Nositelj je Spomenice Domovinskog rata i odlikovanja za sudjelovanje u Vojno-redarstvenoj akciji Bljesak te niza pohvala i nagrada.

Članom HDZ-a postaje 2011. gdje je biran za predsjednika Županijskog odbora HDZ-a Osječko-baranjske županije, a 2020. godine izabran je za potpredsjednika HDZ-a. Kao nositelj liste IV. izborne jedinice za 10. saziv Hrvatskog sabora osvojio je 23.671 preferencijskih glasova što je treći najbolji rezultat izbora 2020., a prvi je put u povijesti HDZ osvojio osam saborskih mandata u toj izbornoj jedinici. 

Oženjen je i otac četvero djece.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C