Obavijesti

News

Komentari 52

Ivan Đikić: Kad pobijedimo ovu pandemiju, svatko će imati šansu graditi novi i bolji svijet

Ivan Đikić: Kad pobijedimo ovu pandemiju, svatko će imati šansu graditi novi i bolji svijet

Povijesno gledano, pandemije su često predstavljale prekretnicu za čovječanstvo, a po tome niti ova sadašnja nije drukčija

VIDEO

Prije samo godinu dana malošto je dalo naslutiti da će baš 2020. godina ući u kategoriju povijesnih godina, onih za koje možemo reći da su nam se dogodile. A postala je godinom koju je obilježila globalna pandemija, koja je u maniri Blitzkriega potpuno paralizirala svijet. Godina upozorenja na snagu prirode, koju ne treba podcjenjivati i s kojom se ne treba kockati. Godina koja je stavila na kušnju sve naše prioritete, naše vrijednosti i našu čovječnost. Godina koja nam je priuštila izravnu lekciju o cijeni ljudske grabežljivosti, gluposti i ignorancije.

Možda je vrijeme da se podsjetimo na upozorenja Svjetske zdravstvene organizacije isticana u zadnjih desetak godina, među kojima je višekratno izrečeno ono da je od deset najopasnijih pandemijskih ugroza za ljudski rod čak devet virusnih bolesti (a ona deseta - bolest nepoznatog uzroka). Među tih deset moguća nova koronavirus pandemija bila je na visokom četvrtome mjestu. No na to se nismo obazirali niti smo dostatno ulagali u pripremu svijeta za suočavanje s tom opasnošću. Ona nas je zatekla izbezumljene, nespremne i na mnogo razina razjedinjene. A pravi odgovor na ovu prijetnju iziskuje upravo sabranost, spremnost i zajedničko, tj. na globalnom planu ujedinjeno djelovanje.

Povijesno gledano, pandemije su često predstavljale prekretnicu za čovječanstvo, a po tome niti ova sadašnja nije drukčija. Indijska književnica Arundhati Roy ovu je pandemiju usporedila s portalom, igrajući se pri tome značenjem te riječi. S jedne strane, aludirala je na internetski portal, ali je mislila i na portal shvaćen kao velika vrata kroz koja svi zajedno moramo proći. Prolazak kroz ta simbolička vrata, objašnjava Roy, mnogo više nego u nekim “normalnim” vremenima, pruža nam mogućnost odbacivanja ranije nagomilanog tereta predrasuda, mržnje i destrukcije kako bismo osmisliti novi, bolji svijet, za koji je vrijedno boriti se.

Što nam se točno dogodilo u 2020. godini? Kao što je svima znano, pojavio se virus. No definitivno se pojavilo i mnogo toga što na puno razina nadilazi sam virus. Što god tko o njemu mislio i vjerovao, koronavirus je na planet udario svom silinom i zaustavio svijet. I što god on jače udara, čovjek više žudi za povratkom u “normalnost”, pokušavajući naći sponu između prošlosti i budućnosti, preispitujući sebe same, ali i društvo te sustave koje smo sami izgradili. Povratak u prošlost nije moguć jer pandemije su motivirale ljude da raskinu sa slabostima prošlosti i počnu osmišljavati vlastiti svijet iznova. I ovaj put će biti tako, shvatimo li situaciju u kojoj smo se našli kao portal - prolaz između jednog i drugog svijeta. Kako ćemo kroz njega proći, ovisi o nama samima. Također, na nama je odluka o tome koju ćemo prtljagu sa sobom ponijeti: hoće li to biti predrasude, mržnja, uskogrudnost, sebičnost, oholost i licemjerje ili suosjećanje, humanost, tolerancija, socijalna pravda, obrazovanje i razvoj?! Ja se opredjeljujem za ovo potonje i nastavit ću djelovati u smjeru informiranja, obrazovanja, pružanja podrške i afirmacije razvoja u svakom smislu. Uvjeren sam da će, nakon što pobijedimo ovu pandemiju, svaki pojedinac, svako društvo i svaka zemlja imati veliku šansu izgrađivati neki novi i bolji svijet.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dolaskom cjepiva pandemija će postupno jenjavati, što znači da ćemo u 2022. godinu ući sigurniji i s mnogo više vjere u sebe i svoje snage. Ali ne samo to nego i osnaženi velikom lekcijom koju nas je pandemija naučila: moramo cijeniti znanost, njegovati solidarnost i vjerovati jedni u druge.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a