Obavijesti

News

Komentari 30

Ivan:‘Moj traktor ima 63 godine i još nikad me nije iznevjerio’

Ivan:‘Moj traktor ima 63 godine i još nikad me nije iznevjerio’
6

Ivan Dobravec (68) iz Đurđevca samo je pet godina stariji od traktora koji će naslijediti njegov unuk Fran (7). Traktor je proizveden 1958. godine i još uvijek radi bez greške

Pri ulasku u dvorište kuće obitelji Dobravec u Đurđevcu čuli smo zvuk dizelskog motora koji je već desetljećima prava rijetkost. Na traktoru Eicher iz 1958. godine, koji je doista pravi oldtimer, sjedio je ponosni vlasnik Ivan (68), a pokraj njega unuk Fran (7).

traktor

Fran će nakon djeda naslijediti taj traktor, koji ima 63 godine. Tog dana su se djed i unuk, ali i baka Ljubica, koja nam je otvorila vrata, spremali djedovim ljubimcem otići u vinograd. Nakon razgledavanja i fotografiranja vlasnika i traktora simpatični Ivan nam je nadahnuto, kao da se radi o prvoj ljubavi, pričao o povijesti traktora, dok je unuk to sve promatrao gotovo ne dišući.

traktor

- Kad smo ga mi kupili prije 37 godina, on je već bio debelo punoljetan jer je odradio 26 godina kod prijašnjeg vlasnika. Proizveden je 1958. godine. Sjećamo se da smo ga platili dosta skupo jer smo prodali kobilu i dignuli kredit pošto smo uz poljoprivredu žena i ja radili u poduzeću, gdje smo stekli penzije. To nam je bio prvi, ujedno i posljednji traktor u životu, jer ga ni za kakav novac ne bih dao. To je poklon unuku Franu, kad ja ne budem više mogao voziti – govori nam vlasnik.

traktor

U prvo vrijeme dok su obrađivali zemlju koristili su ga za sve poljoprivredne poslove, a sad jedino za radove u vinogradu i odlazak u vinograd. Ivan i njegova supruga prava su atrakcija kad se upute u vinograd. On sjedi za upravljačem, a supruga se vozi u prikolici.

Na traktoru, s kojim obvezno sudjeluju na đurđevačkoj Picokijadi, povremeno sjedi i mlađa kći Žaklina. Uostalom, ona je prije upravljala traktorom, kad je išla u osnovnu školu, a otac je držao za plug kojim su sadili i zagrtali krumpir, radili oko kukuruza, u vinogradu... Taj način rada u Podravini se zove jarčenje. Ujedno im je služio za “piljkanje” ili okopavanje plugom koji ima pet motika. Još ima originalnu kosu, koja radi precizno poput frizerskih škara.

traktor

Ivan tvrdi, a to potvrđuje i njegova supruga, da ih traktor nikad nije izdao. Ima 32 konjske snage, što je prijašnji vlasnik pridodao na originalnih 12 konja, koji su tjerali stroj težak, kako piše u knjižici vozila, 920 kilograma. Na stražnjim, pogonskim kotačima, još su originalne gume, a prednje su promijenjene. Ima tri brzine za naprijed i jednu za natrag. Ima čak i hidraulični volan, reduktor, šperu. Svake godine bez problema prolazi tehničke preglede.

- Do prije koju godinu na traktor sam imao prikvačenu tračnu pilu, kojom sam okolo rezao drva. Neki dan sam prodao pilu jer više ne mogu to raditi. Prije toga sam imao i veliki cirkular. Nekad sam i izvlačio drva iz šume. Mislim da je ovakav traktor dovoljan za male poljoprivrednike – govori nam Ivan, koji je gotovo vršnjak svog traktora, jer je od njega stariji samo pet godina.

Na njemu je još gotovo ista boja, ali ju je malo popravio jer su mu na tehničkom rekli da piše siva, a sve više ima hrđe.