Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
59 komentara

Ivo Vajgl: "Mi ne spominjemo pjevanje ustaških pjesama"

Dubravka Šuica na saslušanju Alenke Bratušek u Europskom parlamentu optužila je Slovenku da je komunistkinja jer je na jednoj snimci pjevala "Bandiera Rossa"

PIXSELL
Foto: PIXSELL
59 komentara

Nakon što je Dubravka Šuica (HDZ) na saslušanju Alenke Bratušek u Europskom parlamentu optužila Slovenku da je komunistkinja jer je na jednoj video snimci pjevala pjesmu "Bandiera Rossa", slovenski europarlamentarac Ivo Vajgl poslao je hrvatskim kolegama pismo u kojemu kritizira to "nekritičko ogovaranje susjedne države" i naglašava da njemu osobno nikad ne bi palo na pamet prozivati Hrvate zbog pjevanja ustaških pjesama.

Janšina stranka je putem društvenih mreža snimku Bratušek kako pjeva spomenutu pjesmu poslala europarlamentarcima i predsjedniku Europske komisije Junckeru s jedinim ciljem da Bratušek unaprijed kompromitira, ocijenio je Vajgl, priznavši, doduše, da i sam misli da je nastup Bratušek bio loš.

Blatiti susjednu državu i običaje neprihvatljivo

"Blatiti susjednu državu, njezine ljude i običaje, koji imaju većinom pozitivan odnos prema antifašizmu i otporu u NOB-u, to ne bi smjelo biti prihvatljivo i uobičajeno", kazao je Vajgl, rekavši da je na to upozorio slovenske, ali i hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu.

"Ja osobno nikad ne bih kao argument za indikator javnog raspoloženja u Hrvatskoj naveo pjevanje ustaških pjesama. Međusobno se jako dobro poznajemo i vjerujem da je bolje da si međusobno pomažemo kroz posredovanje pozitivne slike u svijetu o nama", napisao je Vajgl u pismu.

Šuica je pitala kad će se "odreći komunizma"

Podsjetimo, Alenka Bratušek, bivša slovenska premijerka i kandidatkinja za mjesto potpredsjednice Europske komisije, imala je u ponedjeljak vrlo teško saslušanje u Europskom parlamentu, tijekom kojega su joj mnogi europarlamentarci postavljali neugodna i kritička pitanja. HDZ-ovka Šuica pitala je Bratuškovu nešto o energetskoj politici, za što bi Slovenka trebala biti zadužena u novoj Komisiji, no na kraju svoga pitanja Šuica se referirala na video snimku i pitala kada će se Bratušek "odreći komunizma". 

Odustat će od kandidature?

Bratušek je odgovorila da je bila riječ o državnoj proslavi dana slovenske "Osvobodilne fronte", da se u Sloveniji ta stara talijanska pjesma doživljava kao antifašistička i da se zato nema čega sramiti jer i Europa ima antifašističke temelje. Šuica je u svom priopćenju navela da je takav odgovor "kod brojnih zastupnika izazvao nevjericu".

Slovenski mediji, pozivajući se na nepotvrđene glasine iz Bruxellesa, objavili su da bi zbog nastupa koji je većinom ocijenjen neuspješnim, Bratušek mogla sama odustati od kandidature za mjesto potpredsjednice Europske komisije zadužene za energetsku uniju, ne čekajući glasovanje na dvama odborima u srijedu navečer.


Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message