Obavijesti

News

Komentari 59

Ivo Vajgl: "Mi ne spominjemo pjevanje ustaških pjesama"

Ivo Vajgl: "Mi ne spominjemo pjevanje ustaških pjesama"
3

Dubravka Šuica na saslušanju Alenke Bratušek u Europskom parlamentu optužila je Slovenku da je komunistkinja jer je na jednoj snimci pjevala "Bandiera Rossa"

VIDEO

Nakon što je Dubravka Šuica (HDZ) na saslušanju Alenke Bratušek u Europskom parlamentu optužila Slovenku da je komunistkinja jer je na jednoj video snimci pjevala pjesmu "Bandiera Rossa", slovenski europarlamentarac Ivo Vajgl poslao je hrvatskim kolegama pismo u kojemu kritizira to "nekritičko ogovaranje susjedne države" i naglašava da njemu osobno nikad ne bi palo na pamet prozivati Hrvate zbog pjevanja ustaških pjesama.

Janšina stranka je putem društvenih mreža snimku Bratušek kako pjeva spomenutu pjesmu poslala europarlamentarcima i predsjedniku Europske komisije Junckeru s jedinim ciljem da Bratušek unaprijed kompromitira, ocijenio je Vajgl, priznavši, doduše, da i sam misli da je nastup Bratušek bio loš.

Blatiti susjednu državu i običaje neprihvatljivo

"Blatiti susjednu državu, njezine ljude i običaje, koji imaju većinom pozitivan odnos prema antifašizmu i otporu u NOB-u, to ne bi smjelo biti prihvatljivo i uobičajeno", kazao je Vajgl, rekavši da je na to upozorio slovenske, ali i hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Ja osobno nikad ne bih kao argument za indikator javnog raspoloženja u Hrvatskoj naveo pjevanje ustaških pjesama. Međusobno se jako dobro poznajemo i vjerujem da je bolje da si međusobno pomažemo kroz posredovanje pozitivne slike u svijetu o nama", napisao je Vajgl u pismu.

Šuica je pitala kad će se "odreći komunizma"

Podsjetimo, Alenka Bratušek, bivša slovenska premijerka i kandidatkinja za mjesto potpredsjednice Europske komisije, imala je u ponedjeljak vrlo teško saslušanje u Europskom parlamentu, tijekom kojega su joj mnogi europarlamentarci postavljali neugodna i kritička pitanja. HDZ-ovka Šuica pitala je Bratuškovu nešto o energetskoj politici, za što bi Slovenka trebala biti zadužena u novoj Komisiji, no na kraju svoga pitanja Šuica se referirala na video snimku i pitala kada će se Bratušek "odreći komunizma". 

Odustat će od kandidature?

Bratušek je odgovorila da je bila riječ o državnoj proslavi dana slovenske "Osvobodilne fronte", da se u Sloveniji ta stara talijanska pjesma doživljava kao antifašistička i da se zato nema čega sramiti jer i Europa ima antifašističke temelje. Šuica je u svom priopćenju navela da je takav odgovor "kod brojnih zastupnika izazvao nevjericu".

Slovenski mediji, pozivajući se na nepotvrđene glasine iz Bruxellesa, objavili su da bi zbog nastupa koji je većinom ocijenjen neuspješnim, Bratušek mogla sama odustati od kandidature za mjesto potpredsjednice Europske komisije zadužene za energetsku uniju, ne čekajući glasovanje na dvama odborima u srijedu navečer.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!