Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
82 komentara

Iz Save izronila neman: 'Ovako nešto još nikada nismo vidjeli'

Srijemska Mitrovica: Pronađen je monoksil, čamac napravljen od jednog komada drveta. Datira najvjerojatnije iz vremena turske dominacije na ovim prostorima, kažu u muzeju

82 komentara

Pronađen je monoksil, čun izdubljen od jednog komada drveta. Alo piše da je napravljen vjerojatno od hrasta i to između 16. i 18. stoljeća. Monoksil je pronađen prošli tjedan u Srijemskoj Mitrovici, a Vesna Belić je to snimila. Drveni čamac koji je bio na dnu rijeke je na obalu Save izvukla je grupa muškaraca. Čamac su odvezli u Muzej Srema.

Direktor Muzeja Srema Saša Bugadžija, kaže da je ovaj oblik čamca korišten u dugom vremenskom periodu, od prahistorije pa sve do Turaka i otuda početna zabuna oko njegove starosti. Bugadžija procjenjuje da je ovaj čamac star oko 2000 godina.  

- Datira najvjerojatnije iz vremena turske dominacije na ovim prostorima. Bilo kako bilo, radi se o rijetkom i izuzetno vrijednom nalazu koji predstavlja značajno kulturno dobro i tako se prema njemu i odnosimo. Daljnja analiza podrazumijeva dublju analizu drveta, ali ne vjerujem da će biti većih odstupanja od trenutnih pretpostavki. Brod ćemo poslati u Zagreb na ispitivanja i nakon toga ćemo moći reći nešto više - naglašava Bugadžija.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message