Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Iz sjemeništa izbacili buduće svećenike, otkrili da su gay

Mlade sjemeništarce, točnije njih pet, izbacili su zbog homoseksualnih skolnosti, koje su gajili i jedni prema drugima. Istjeran je i sjemeništarac koji ih je 'cinkao'

Goran Kovačić/PIXSELL
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
88 komentara

Iz riječkog Bogoslovnog sjemeništa Ivan Pavao II. izbačeno je šest sjemeništaraca zbog homoseksualnih sklonosti. Točnije, njih petorica od 25, koliko ih ima, preintimno su se družili, a šesti je izbačen jer ih je razotkrio poglavarima. Riječ je o sjemeništarcima iz Rijeke, Zadra i Krka.

– Nije bila riječ samo o njihovim osobnim homoseksualnim sklonostima nego i o tome da su gajili međusobno mušku ljubav i druge sjemeništarce nagovarali i gurali u homoseksualnost. Govorili su im kako je to ‘in’, kako im nikakav problem neće biti jednoga dana postati svećenik i to prakticirati, bit će situirani i zbrinuti, a istodobno živjeti bez ikakvih posljedica – priča nam naš izvor iz Crkve, dobro upućen u zbivanja u riječkom sjemeništu.

– U naše vrijeme toga nije bilo. Možda je netko i imao takvu orijentaciju, ali je to skrivao. Suzdržavanje je bila vrlina i tako se živjelo. Čak je i masturbacije bilo mnogo manje – prisjeća se on svojih dana u sjemeništu, podržavajući odluku poglavara sjemeništa da se ovu petoricu udalji iz sjemeništa.

U priopćenju Riječke nadbiskupije potvrđuje se da je početkom ove akademske godine iz riječke bogoslovije udaljena nekolicina bogoslova, od kojih neki zbog sumnje u njihove homoseksualne sklonosti. U obrazloženju koje je sastavljeno u dogovoru s poglavarima riječkog Bogoslovnog sjemeništa Ivan Pavao II., rektorom Nikolom Uravićem i vicerektorom dr. Božidarom Mrakovčićem stoji kako su crkveni propisi o tome pitanju jasni jer je Kongregacija za katolički odgoj 2005. izdala uputu u kojoj se navodi da svećenicima ne mogu postati osobe za koje se utvrde “duboko ukorijenjene homoseksualne sklonosti”.

Iz Riječke nadbiskupije poručuju kako se u ovakvim slučajevima ne smije postupati naglo i nepromišljeno donositi zaključke, kako se mladim ljudima ne bi učinila nepravda, a osobito je potrebno izbjegavati sve čime bi se, stoji u priopćenju, mogla narušiti privatnost tih ljudi, o čemu se od početka ovoga slučaja posebno vodi računa. Upravo su to razlozi, kako navode, što ne žele spominjati imena niti broj osoba te dodaju kako se svaki slučaj još uvijek zasebno razmatra, nakon čega slijedi konačna odluka svakog biskupa za svakog kandidata.

Među udaljenim bogoslovima prvi je iz sjemeništa izbačen bogoslov koji je ostale “prokazao” tako što je nedopušteno ulazio u privatnu računalnu prepisku svojih kolega, a potom sve pikanterije prenio poglavarima sjemeništa. U priopćenju se posebno dotiču njegova ponašanja te potvrđuju da je odmah sankcioniran udaljavanjem iz sjemeništa zbog samog čina “i prije nego što se saznalo za sadržaj tih podataka”.

“Smatramo da je ovo pitanje još uvijek u granicama unutar crkvene problematike i ne ulazi u javnu sferu. Posebno je osjetljivo s obzirom na to da se radi o sudbinama nekolicine mladih ljudi i njihovom pravu na privatnost”, stoji na kraju priopćenja uz preporuku da se ova vrlo osobna pitanje ne iznose u javnost.

Konačni sud biskupa tek slijedi, no prema informaciji koju smo neslužbeno doznali, sumnje u homoseksualne sklonosti dijela sjemeništaraca gotovo i nema dok za ostale ostaje rasvijetliti jesu li zapravo žrtve njihova seksualnog uznemiravanja. Zanimalo nas je znaju li o slučaju u Centru za prava seksualnih i rodnih manjina Iskorak. Koordinator centra Edo Bulić ostao je zatečen ovom informacijom, a na pitanje hoće li Iskorak podržati mlade bogoslove, kazao je kako se o slučaju mora informirati i tek ga onda može komentirati.

Možda vas zanima i ovo:
Message