News

Komentari 5

Izaslanik EU želi se sastati sa Navaljnim u zatvoru u Moskvi

Visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove Josep Borrell ne odustaje od posjeta Moskvi od 4. do 6. veljače bez obzira na uhićenje oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog i želi ga posjetiti u zatvoru, rekao je u ponedjeljak Borrellov glasnogovornik.

"Ostajemo pri planu posjeta Moskvi, ali ono što se događa u Rusiji neprihvatljivo je kao i postupanje prema Navaljnome te Borrell želi o tome razgovarati s ruskim kolegama", rekao je Peter Stano na dnevnoj konferenciji za novinare Europske komisije.

"U kontaktu smo s ekipom Navaljnoga da vidimo koje su mogućnosti za takav susret, ali za sada ništa ne mogu potvrditi", dodao je.

Navaljni je uhićen 17. siječnja pri povratku u Rusiju iz Njemačke gdje se oporavljao od trovanja nervnim agensom novičokom.

Ruska policija u nedjelju je privela više od 4400 prosvjednika koji traže oslobađanje oporbenog čelnika Alekseja Navaljnoga i blokirala je središta više gradova, a EU i SAD izrazili su žaljenje i osudili primjenu sile i brutalno postupanje prema demonstrantima.

Suprugu Alekseja Navaljnoga, Juliju Navaljnaju, policija je privela kada se pridružila skupu u Moskvi, ali je u međuvremenu oslobođena.

Sindikat ruskih novinara navodi da je uhićeno najmanje 60 novinara.

Zbog tih uhićenja EU je izrazila žaljenje, a izazvala su i verbalni okršaj Moskve i Washingtona.

Borrell je već u nedjelju u tvitu izrazio žaljenje zbog "masovnih uhićenja" i "neproporcionalnog korištenja sile" protiv demonstranata i novinara.

"Ljudi bi morali imati mogućnost koristiti pravo na prosvjede, bez straha od represije. Rusija mora poštivati svoje međunarodne obveze", tvitao je Borrell.

Izaslanik EU  želi se sastati sa Navaljnim u  zatvoru u Moskvi