Obavijesti

News

Komentari 2

Izazivač Orbana: Oslobodit ću Mađarsku od korupcije...

Izazivač Orbana: Oslobodit ću Mađarsku od korupcije...

Peter Marki-Zay je ocijenio da je Orban "korumpirani diktator i izdajica europskih vrijednosti, izdajica kršćanstva" te kritizirao "kampanje mržnje protiv LGBT zajednice, Roma, Židova i drugih manjina"

VIDEO

Oporbeni izazivač mađarskog premijera Viktora Orbana, Peter Marki-Zay, obećao je u četvrtak u Bruxellesu da će "osloboditi" svoju zemlju od korupcije i "obnoviti" demokraciju novim ustavom, ako pobijedi na parlamentarnim izborima u travnju 2022.

"Ako uspijemo otjerati Orbana, morat ćemo sve dovesti u red", rekao je 49-godišnji konzervativac na konferenciji za novinare.

"U Mađarskoj ne postoji demokracija, medijske slobode, pravna država", ustvrdio je, obećavši da će ih "obnoviti".

"Govorimo o promjeni režima, ne samo vlade", naglasio je.

Peter Marki-Zay je ocijenio da je Orban "korumpirani diktator i izdajica europskih vrijednosti, izdajica kršćanstva" te kritizirao "kampanje mržnje protiv LGBT zajednice, Roma, Židova i drugih manjina".

"Pripremamo novi ustav i nadam se da ćemo nakon naše izborne pobjede organizirati referendum o tom pitanju kako bismo izgradili novu demokratsku Mađarsku", obećao je taj prakticirajući katolik, otac sedmero djece.

Marki-Zay se zauzima za ukidanje zakona protiv LGBT zajednice usvojenog ljetos, koji je izazvao velike kritike Bruxellesa, i obećao je istospolnim parovima dati jednaka prava kao i heteroseksualnim, u prvom redu pravo na sklapanje braka.

S druge strane podržava Orbanovu odluku da podigne ogradu na granici protiv migranata 2015. smatrajući da je to "legitiman način borbe protiv ilegalne imigracije".

Peter Marki-Zay je pobijedio na oporbenim predizborima, prvima u zemlji. Na izborima 2022. predstavljat će šest stranaka.

Upozorio je da izbori neće biti "ni demokratski, ni slobodni, ni pravedni".

Orban je bio na vlasti od 1998. do 2002. te vlada bez prekida od 2010.

"Ali naši izgledi (da pobijedimo Orbana) nikada nisu bili tako veliki u zadnjih deset godina", rekao je taj gradonačelnik Vašrelja, grada od 44.000 stanovnika, koji se u Bruxellesu sastao s više europskih povjerenika, uključujući potpredsjednicu EK za vrijednosti i transparentnost Veru Jourovu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je