Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Izazivanje požara u Benkovcu: Dvije žene dale iskaz na policiji

Šibensko-kninska policija uhitila je dva muškarca i ženu (75) zbog izazivanja požara. Muškarca (28) zatekli su kako na području Knina upaljačem pali travu i utvrdili

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
36 komentara

U zadarskoj policiji rekli su nam da još nema kaznenih prijava za potpaljivanje požara kod Benkovca, ali da su kriminalistička obrada i izvidi u vezi toga još u tijeku. Potvrdili su nam međutim da su međuostalima na obavijesnom razgovoru i dvije ženske osobe, ali su nam demantirali navode iz medija da žene imaju 21 i 24 godine.

- Godišta ne odgovaraju godinama žena na obavijesnom razgovoru - rekli su nam u operativnom dežurstvu, ne želeći otkriti godine osoba koje su dovedene u prostorije policije budući da one (još) nisu osumnjičene za palež.

Nema odmora ni za šibensko-kninske policajce, koji su uhitili dva muškarca i ženu (75) zbog izazivanja požara.

Muškarca (28) zatekli su kako na području Knina upaljačem pali travu i utvrdili da je to učinio već šest puta, dok je 22-godišnjak u utorak oko 1 sat u mjestu Podumci cigaretom zapalio suhu travu.Žena (75) u utorak je oko 17 sati u Biskupiji kraj Knina izazvala požar dok je neoprezno spaljivala odjeću. Protiv nje će pokrenuti prekršajni postupak.     

Zračne snage gase više požara u Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji

Protupožarne Zračne snage Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) u srijedu gase požarišta koja su se ponovno razbuktala u Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH (MORH).

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL 23.08.2017., Djevrske - U okolici mjesta Djevrske vatrogasci dogasavaju pozar koji je tijekom jucerasnjeg dana prijetio kucama. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

 Zračne  snage su iz  sastava 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

Nakon gašenja požara kod Supetra na otoku Braču u Splitsko-Dalmatinskoj županiji, dva kanadera CL-415 odmah su nastavila djelovati na području vatrene fronte Đevrske-Dobropoljci-Ostrovica-Lišanje Ostrovičke u Zadarskoj županiji. Na ta područja upućene su i dodatne snage, i u ovom trenutku na požarištima ukupno djeluje šest protupožarnih aviona koji će svoja djelovanja usmjeravati na najkritičnije dijelove i sukladno prioritetima gašenja.

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL 23.08.2017., Djevrske - Velike stete nakon jucerasnjeg pozara na poljoprivrednim povrsinama. Nekoliko kuca na osami obranjeno je od vatrene stihije. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

 Na požarištu kod Supetra na otoku Braču koje je stavljeno pod nadzor gasitelja, upućen je i jedan helikopter Mi-8 MTV, koji će pružati potporu zemaljskim snagama u dopremanju vode.

 U međuvremenu, razvio se novi požar na Prevlaci u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje je upućen jedan Airtractor AT-802.

Osim zračnih snaga, na terenu je angažirano i 48 pripadnika Hrvatske kopnene vojske (HKoV) OS RH na požarištu kod Drniša, 48 kod Benkovca i 24 pripadnika HKoV-a OS RH na području Promine.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, 1. lipnja, zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju ukupno 264 požara - 90 u Šibensko-kninskoj, 83 Splitsko-dalmatinskoj, 73 u Zadarskoj,12 u Dubrovačko-neretvanskoj, pet u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji.

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 2260 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 66 500 tona vode te je prevezeno 276 vatrogasca i pripadnika OS RH te 38 tone vatrogasne.opreme i vode do požarišta, navode iz MORH-a.

Zbog požara šibensko-kninski župan podigao stupanj pripravnosti Civilne zaštite na viši stupanj

 Šibensko-kninski župan Goran Pauk podigao je u srijedu stupanj pripravnosti Civilne zaštite u županiji na viši stupanj, radi učinkovitije prevencije i obrane od požara koji plamte u zaleđu Šibenika.

"Takvu odluku donijeli smo nakon sastanaka održanog u srijedu ujutro sa županijskim vatrogasnim zapovjednikom Darkom Dukićem, pročelnikom Države službe za zaštitu i spašavanje Milovanom Kevićem te ljudima iz Civilne zaštite u općinama i gradovima", rekao je župan Pauk.

 Podizanje stupnja značilo bi da bi i građani trebali aktivnije sudjelovati u zaštiti od požara. Pri tome mislimo na organizaciju cisterni s vodom, upotrebu građevinskih strojeva i drugih načina, na koji bi građani mogli pomoći, a organizirali bi i civilne ophodnje na ugroženim područjima u našoj županiji, dodao je.

Problemi i sa zastarjelom opremom

Vatrogascima Šibensko-kninske županije, koji danima nisu spavali boreći se s požarima, osim vatre, probleme im je stvarala i zastarjela oprema.

Kako bi stigli na požarište u Đevrske jugozapadno od Kistanja, morali su pogurati stari kamion čiji motor nije htio upaliti. Što će sad na to reći premijer Andrej Plenković, kojega ni dosadašnji požari “nisu impresionirali”? Hoće li mu ovi prizori biti dovoljno “interesantni” i “atraktivni” kako bi herojima koji nadljudskim snagama brane ljudske živote i imovinu osigurao noviju, primjereniju opremu?

Pitao bi ga vjerojatno Franko Brčić (3), dječak iz Budaka kraj Benkovca, čija je fotografija obišla internet: “A gdje si ti bio dok je gorjelo?”, no skromni heroji s prve crte požarišta tek će nemoćno slijegnuti ramenima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Dječak heroj: Franko Brčić (3) iz Budaka kraj Zadra probio se do izmoždenih vatrogasaca i ponudio ih keksima! Više na http://bit.ly/2vYbLyb Reporter: Rozeta Bogeljić

Posted by 24sata on 23. kolovoza 2017

- Barem neće biti velika šteta ako ih izgubimo - našalit će se vatrogasci na račun starih šumskih kamiona s kojima idu na teren.

Predsjednik šibensko-kninske vatrogasne zajednice Zoran Smolić kaže da u županiji imaju oko 120 vozila te da među njima ima vrlo starih vozila, no ima i potpuno novih.

- Bio bih najsretniji da svi imaju vozila stara deset ili manje godina. Realno, imamo i više vozila nego što nam treba i držimo svako vozilo dok god se kreće, upravo zbog ovakvih situacija kad nam svaki kamion treba na terenu. Prioriteti su nam autoljestve, tehnička vozila, koja moraju biti nova i najbolje opremljena kako bi u najkraćem mogućem roku mogli izvući unesrećene te kemijska vozila - objasnio je Smolić.     

Raznježio je heroje, a kad odraste, bit će vatrogasac     

Ja volim vatrogasce. Moj tata je vatrogasac. I ja ću biti vatrogasac kad porastem. Viče se: ‘Ugasi požar, faster, faster!’, rekao nam je Franko Brčić (3) iz Budaka kraj Benkovca. Dok je njegov otac Ante (29) gasio požar koji je stigao do kuća, maleni Franko osvojio je srca vatrogasaca ponudivši umorne heroje keksima.

    

Možda vas zanima i ovo:
Message