News

Komentari 61

Izazvala je bijes javnosti: Kraljica voli nositi svastiku

Izazvala je bijes javnosti: Kraljica voli nositi svastiku

Modni sud u Nürnbergu: Kreacija ‘vojnog’ kaputa Claesa Iversena zgrozila je Nijemce, dok se on brani kako je riječ o geometrijskim oblicima, a ne svastici

Baš se u Nürnbergu odlučila odjenuti kao član Hitlerove osobne garde. Možda da takva ode i u kuću Anne Frank, komentirali su svoju kraljicu zgroženi Nizozemci.

Kraljica Maxima (44) za svečani posjet njemačkom gradu Nürnbergu, u kojem su se od 1945. odvijala suđenja nacističkim zločincima, odabrala je sivi kaput kreatora Claesa Iversena. Kaput je ukrašen srebrnim svastikama. Iako su krakovi križa okrenuti na suprotnu stranu od onih nacističke svastike, gotovo su svi primijetili detalj kojeg su prozvali “suludo neukusnim i nevjerojatno glupim”.

- Tko je odlučio kraljicu ogrnuti u vojni kaput ukrašen kukastim križem? A ima li i ona oči? - pitali su se Nizozemci. Mnogima nije bilo jasno je li riječ o satiri i lošem smislu za humor, te što se dogodilo sa zdravim razumom nizozemske aristokracije.

Šuška se da su ukrase na kaputu primijetili i uzvanici na otvaranju muzeja pa neki s kraljicom nisu htjeli progovoriti ni riječ, dok su je drugi mahnito fotografirali.

- To nije svastika. Nikad mi to nije palo na pamet. Ideja je bila oblikovati geometrijske oblike sjajnim materijalima - oglasio se nakon niza kritika i dizajner Iversen. Branitelji kaputa tvrde kako je riječ o simbolu koji je dio nizozemske povijesti, te da ga se može pronaći i na jugu Europe. Kraljica se nije oglasila o modnom i političkom gafu.    

Dutch Royals visit Bavaria Dutch Royals visit Bavaria

 

Dutch Royals visit Bavaria

Najčitaniji članci