Obavijesti

News

Komentari 0

Izbor Metsole dio je šireg dogovora pučana, socijaldemokrata i liberala

Izbor Metsole dio je šireg dogovora pučana, socijaldemokrata i liberala

U utrci za predsjednicu EP-a bile su još Šveđanka Alice Kuhnke ispred Zelenih koja je osvojila 101 glas i Španjolka Sira Rego iz kluba Ljevice s dobivenih 57 glasova od 705 zastupnika u Europskom parlamentu

VIDEO

Nova predsjednica Europskog parlamenta je Maltežanka Roberta Metsola iz redova pučana, a pobjedu je odnijela uz podršku triju najvećih političkih grupacija - pučana, socijaldemokrata i liberala koji su postigli dogovor o zajedničkim politčkim prioritetima za iduće dvije i pol godine.

Metsola je pobijedila već u prvom krugu glasanja, za nju je glasalo 458 eurozastupnika.

"Radilo se zapravo o dogovoru tri stranke - pučana koji su istaknuli Robertu Metsolu, socijaldemokrata koji su zbog programskog dogovora odustali od isticanja svog kandidata i Renew grupe, odnosno liberala koji su odlučili podržati Metsolu", rekao je hrvatski eurozastupnik Tonino Picula (S&D/SDP) za Hinu. "Riječ je o jednoj vrsti dogovora tri glavne, k tome još i proeuropske političke skupine u Europskom parlamentu da na ovim izborima, u sredini mandata, podupru jednu kandidatkinju", objasnio je Picula.

Izabrana je nova predsjednica EP-a: Upoznajte Robertu Metsolu, pučanku s Malte
Izabrana je nova predsjednica EP-a: Upoznajte Robertu Metsolu, pučanku s Malte

Hrvatska eurozastupnica Željana Zovko (EPP/HDZ) rekla je za Hinu da bi bilo nadmetanja da su socijaldemokrati istaknuli svog kandidata, ali je ispoštovan "džentlemenski sporazum", postignut u vrijeme izbora pokojnog predsjednika EP-a Davida Sassolija, po kojemu pučani preuzimaju tu funkciju na sredini mandata.

"Ovo pokazuje da smo imali izvanrednu kandidatkinju, koja je imala i dobar program, dobar imidž, dobru reputaciju i da smo još uvijek najjača skupina u parlamentu", rekla je Zovko.

U utrci za predsjednicu EP-a bile su još Šveđanka Alice Kuhnke ispred Zelenih koja je osvojila 101 glas i Španjolka Sira Rego iz kluba Ljevice s dobivenih 57 glasova od 705 zastupnika u Europskom parlamentu.

"Druga kandidatkinja, kandidatkinja Zelenih apsolutno nije imala tu razinu niti reputaciju koju ima Roberta Metsola niti je bila prepoznata kao ozbiljan kandidat. No sa 101 glasom, vidjelo se da su peta najjača skupina u EP-u", dodala je Zovko.

Poljska: U parlamentu rasprava o prijedlogu zakona o strožem nadzoru podučavanja u školama
Poljska: U parlamentu rasprava o prijedlogu zakona o strožem nadzoru podučavanja u školama

Sporazum pučana, socijaldemokrata i liberala o političkim prioritetima

Podrška novoj predsjednici, trećoj ženi na čelu EU-a, nije jedini element dogovora socijaldemokrata, pučana i liberala. Tri najveće političke grupacije dogovorile su političke prioritete i njih će se držati iduće dvije i pol godine.

"Moramo se svi ujediniti oko ideje Europe koja je stabilna, koja na neki način pruža odgovore na sve ove izazove koje vidimo, od pandemije, sigurnosnih problema, migrantskih valova, nezaposlenosti do odlaska mladih ljudi, moramo tražiti zajedničko rješenje kompromisom", rekla je Zovko.

U tom dokumentu podržana je ideja o uvođenju transnacionalnih lista u budućnosti.

"Ako želimo jačati Europu, ako želimo doista imati koherentnije stavove o pitanjima koja lako dijele društva i političare, onda bismo trebali prije svega u budućnosti poraditi na tome i prije samog dana izbora. Odnosno, u samoj kampanji da europske političke opcije nastupaju koherentnije, da ljudi zapravo znaju koga biraju. I transnacionalne liste su jedan od izraza te želje da Europska unija bude koherentnija", kaže Picula i dodaje da je najveći otpor toj ideji dolazi od manjih europskih zemalja "koje se, s pravom ili ne, boje da bi na takvim transnacionalnim listama bile dodatno marginalizirane".

Ovih četvero kandidata bori se za mjesto predsjednika Europskog parlamenta
Ovih četvero kandidata bori se za mjesto predsjednika Europskog parlamenta

Zovko navodi da je sporazum "lista želja koalicijskih partnera", a ideja o transnacionalnim listama "bila je vjerojatno od liberala pošto to dolazi od francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i uvijek je bila njegova ideja da se prave transnacionalne liste".

Primjerice, Sandro Gozi, bivši tajnik za europske poslove u Italiji, ušao je 2019. u Europski parlament kao francuski eurozastupnik.

"Tu razinu prepoznatljivosti kandidata u Europi mi još uvijek nemamo tako da će biti izuzetno veliki izazov raditi takve liste", rekla je Zovko, dodavši da će se na tome raditi, "ali koliko će se to uključiti u sljedeće izborne programe, izborne liste, to ćemo još vidjeti".

Sporazum EPP-a, S&D-a i skupine Renew Europe sadrži ukupno 10 prioriteta, a među njima su još borba protiv klimatskih promjena, digitalna tranzicija Europe, europska zdravstvena unija, strateška autonomija.

"Vodi se rasprava o tome što znači strateška autonomija, to više nije koncept koji se veže isključivo uz sigurnosno komponentu, odnosno zajedničku obranu Europske unije, nego je to i jedna platforma na kojoj bi trebalo osigurati samodostatnost Europske unije u suočavanju s različitim problemima i geopolitičkim takmacijama", ističe Picula.

Dodao je da su socijaldemokrati inzistirali na socijalnoj komponenti u tom sporazumu i uklanjanju sve većih nejednakosti u Europskoj uniji. "Ova pandemija je prije svega snažan udarac socijalnoj sigurnosti građana zbog gospodarske nesigurnosti", rekao je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora