Obavijesti

News

Komentari 40

Izbor u Sabor: SDP bi ukidanje nositelja liste i žensku kvotu

Izbor u Sabor: SDP bi ukidanje nositelja liste i žensku kvotu
5

HNS-ovci nisu bili na glasanju. Kako će se sada postaviti nije poznato, ali ostaju neslužbene informacije da se sa SDP-om nisu usuglasili oko izmjena Zakona

VIDEO

Prijedlog SDP-a o preferencijalnom glasovanju, odnosno izmjene Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, podržao je Odbor za Ustav te ide dalje u saborsku proceduru. 

Protiv su bili Vladimir Šeks (HDZ) i Laburist Dragutin Lesar. Davorin Mlakar (HDZ), koji je tijekom rasprave imao najviše primjedbi, na glasovanju nije bio, dok se HNS-ovci na sjednici uopće nisu pojavili. Mlakaru je nejasna definicija u Zakonu kojom se određuje diskvalifikacija liste koja ima manje od 40 posto podzastupljenog spola.

- Najmanje 40 posto znači da na listi mora biti najmanje šest žena - objasnio je predsjednik Odbora Peđa Grbin (SDP), a Ingrid Antičević Marinović (SDP) rekla je kako je to provedba strategije Vijeća Europe. 

- To je dokument koji vi očito pročitali niste. Kad ja nešto ne znam, onda je to glupo. Kakvi su to muškarci koji se boje žena - prigovorila je Mlakaru, koji žali i zbog toga što u prijedlogu Zakona ne stoji zabrana kandidiranja osuđenima za teška kaznena djela.

- Ako mislite da treba, predložite amandman - rekao mu je Grbin. 

Marin Jurjević (SDP) shvatio je zašto se HDZ toliko protivi. 

- Vi ste protiv jer vas vodi najnepopularniji političar u Hrvatskoj - rekao je Jurjević zaključivši kako Tomislav Karamarko ne bi mogao podnijeti da itko na listama HDZ-a prođe bolje što bi zaokruživanje imena i prezimena realno moglo prouzročiti.

- Zadržite se tumačiti misli svog šefa, a HDZ će sam artikulirati tko što želi reći - uzvratio je Mlakar.

Osim uz sve ove primjedbe, jasno je da HDZ nema namjeru podržati Zakon jer ga uvjetuje izmjenom Ustava kojom bi se ukinula fiksna kvota za dijasporu i omogućio  poseban način glasovanja za birače izvan Hrvatske.

- Mi o izbornom zakonodavstvu, oni o Ustavu. Mi o Ustavu, oni bi o lijepom vremenu - prigovorio je Ivo Jelušić (SDP). 

Svoj prijedlog ovog Zakona predložili su i Laburisti, ali to  nije prošlo. Stoga je Lesaru ostalo dati primjedbe na SDP-ov prijedlog, a one su se ponajviše odnosile na to što će građani zaokružiti ime i prezime samo jednog zastupnika. Laburisti i dio oporbe zalaže se za tri. S tim se slaže i Dragan Zelić iz GONG-a.

- Ukoliko dođe do ovoga, to će biti svojevrsna kamilica - rekao je Zelić, a Lesar je bio još oštriji.

- Jedan glas nije kamilica nego prijevara - rekao je, a osvrnuo se i na izostanak odredbe koja bi značila nespojivost dužnosti gradonačelnika i načelnika sa zastupničkom. 

- Nakon niza okruglih stolova, odjednom je u prvom planu ostala ravnopravnost spolova - primijetio je.

Da ovaj konačan prijedlog, nakon višemjesečnih rasprava, predstavlja jako malo složili su se i Milorad Pupovac (SDSS) i nezavisni Josip Kregar.

- Krenuli smo od mnogo, a došli do malo - rekao je Pupovac, a Kregar je dodao:

- To je malo, to je kasno.

Ipak, obojica su podržala SDP-ov prijedlog. Na sjednici Sabora trebali bi ga raspraviti u četvrtak, a o njemu glasati u petak. 

Kako će se sada postaviti HNS-ovci zasad nije poznato, ali ostaju neslužbene informacije da se sa SDP-om nisu usuglasili oko izmjena. Navodno im ne odgovara procedura vezana za izbor zamjenika preferencijalno izabranih zastupnika, koji mandat stavlja u mirovanje. HNS bi da zamjenika određuju stranke, dok SDP predviđa da se biraju po broju preferencijalnih glasova. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...