Obavijesti

News

Komentari 0

Izbori u Azerbajdžanu: Alijev vjeruje da će ostati na vlasti

Izbori u Azerbajdžanu: Alijev vjeruje da će ostati na vlasti
1

Azerbajdžanci u nedjelju glasaju na prijevremenim parlamentarnim izborima za koje oporba drži da će poslužiti samo za jačanje dominacije predsjednika Ilhama Alijeva u toj zemlji bogatoj naftom

VIDEO

Izbori su se trebali održati u studenome ove godine, ali su u prosincu zastupnici izglasali raspuštanje parlamenta nakon ostavke premijera nekoliko tjedana ranije. Stručnjaci drže da bi trebalo zamijeniti staru gardu režima novom generacijom i odgovoriti na nezadovoljstvo nastalo gospodarskim usporavanjem.

Početkom poslijepodneva odaziv na izborima iznosio je 27 posto, pokazuju službeni podaci. Šef izbornog povjerenstva ranije je rekao da su ispunjeni svi uvjeti za održavanje slobodnih i pravednih izbora.

Međutim, jedan od čelnika oporbe Gulaga Aslanli kazao je agenciji France Presse da je veliki broj izbornih nepravilnosti.

On je naveo pritisak na izborne promatrače koji su udaljeni tijekom prebrojavanja listića, kao i na probleme s dijelom lista na kojima su se pojavila imena preminulih.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Azerbajdžan: Parlament traži od predsjednika da ga raspusti
Azerbajdžan: Parlament traži od predsjednika da ga raspusti

Po video snimci iz Bakua, predsjednik Ilham Alijev je nasmiješen došao s obitelji na glasanje. On čeličnom rukom vodi tu bivši sovjetsku republike nakon što je na toj dužnosti 2003. godine naslijedio oca. Analitičar Anar Mamedli je istaknuo da je Alijev organizirao izbore osam mjeseci ranije jer se boji jačanja prosvjeda, te da je svrha preustroja vlade i novih izbora produženje Alijeve vladavine.

Azerbajdžan jako ovisi o izvozu nafte. Nakon pada cijene nafte 2014. nacionalna valuta je izgubila polovicu vrijednosti i zemlja je doživjela recesiju i dvoznamenkastu inflaciju. Stanje se stabiliziralo, ali rast stagnira na 1 do 2 posto.

Oporba optužuje Alijeva da želi zadržati kontrolu. On je u veljači 2017. svoju suprugu Mehriban postavio na mjesto potpredsjednice, a njihovog sina Hejdara (20) smatraju njegovim mogućim nasljednikom.

Jandroković prihvatio poziv Alijeva da dođe u Azerbajdžan
Jandroković prihvatio poziv Alijeva da dođe u Azerbajdžan

Dok ga oporba i zaštitnici ljudskih prava kritiziraju, Alijevi pobornici ističu da je preobrazio i modernizirao Azerbajdžan u neovisnu energetsku silu.

Očekuje se da će Alijeva stranka Novi Azerbajdžan uvjerljivo pobijediti na ovim izborima. (bs)

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

13:25
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1