Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
63 komentara

Izglasali: Kvaliteta proizvoda u cijeloj Europi mora biti jednaka

SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan istraživala je kvalitetu proizvodu te dokazala kako mnogi proizvodi nisu jednake kvalitete na istoku i zapadu EU. Istočne zemlje većinom imaju proizvode niže kvalitete

63 komentara

Europski parlament danas je izglasao Izvješće o različitoj kvaliteti proizvoda na tržištu EU. Veliki je to uspjeh naše europarlamentarke Biljane Borzan koja je bila izvjestiteljica za razliku u kvaliteti prehrambenih proizvoda i koja se borila za jednaku kvalitetu u svim državama članicama.  

- Ovaj problem građani velikog dijela EU osjećaju kao veliku nepravdu. S pravom se osjećamo kao građani drugog reda. Dragi kolege, danas je prilika da pokažemo našim građanima da Europski parlament predstavlja sve. Da nema istoka i zapada i da smo svi jedna Europa. Možda nismo svi isti, ali smo svi ravnopravni - poručila je u raspravi prije glasovanja Borzan.

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Istraživanja su pokazala da se naizgled isti proizvodi niže kvalitete često plasiraju u zemlje istočne EU. Radi se o različitim proizvodima, od deterdženata do dječje hrane koja je nerijetko i manje kvalitetna i manje zdrava. Upravo je Borzan dokazala da se u Hrvatskoj prodavala niža kvaliteta dječje hrana HIPP te je nakon njenih tvrdnji HIPP povukao drugorazredni proizvod s našeg tržišta. Uz to, Borzan je dokazala da su manje kvalitetni proizvodi kod nas često skuplji od onih koji se mogu kupiti na Zapadu.

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

- Prije 5 godina, kada sam krenula raditi na ovoj temi, činilo se malo vjerojatno da ćemo danas na stolu imati ovako ambiciozno izvješće. Izvješće koje su tri odbora potvrdila poziva na efikasnu regulaciju različite kvalitete kroz promjenu Direktive o nepoštenoj poslovnoj praksi. Izvješće predviđa europsko tijelo koje bi u okviru postojeće agencije reguliralo tržište - rekla je Borzan.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message