Obavijesti

News

Komentari 18

Izgubili čak 1500 djece: 'Ovo je nešto najgore što sam doživio'

Izgubili čak 1500 djece: 'Ovo je nešto najgore što sam doživio'
1

Američko ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi ne zna gdje se nalazi gotovo 1500 izbjegle djece koje su odvojili od roditelja i stavili pod udomiteljsku skrb

VIDEO

Prema najnovijim informacijama, američko ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi ne zna gdje se nalazi gotovo 1500 djece imigranata koji su povjereni na skrb američkim institucijama ili udomiteljima. Ova vijest je nova kontroverza u ionako problematičnoj politici razdvajanja imigrantskih obitelji Trumpove administracije.

Odjel za smještaj izbjeglica, koji radi u okviru spomenutog ministarstva, ne može locirati djecu imigranata pristiglu s jugozapadne američke granice, uglavnom iz El Salvadora, Hondurasa i Guatemale. 

Za porast kriminala okrivili djecu ispod dvije godine?

S druge strane, službenici Trumpove administracije optužuju maloljetne izbjeglice za porast kriminala u Sjedinjenim Američkim Državama. Međutim, djeca koja su odvojena od svojih obitelji uglavnom su mlađa od dvije godine, a barem jedno dijete je praktički novorođenče, staro tek 53 tjedna, izjavila je specijalistica za imigracijski zakon Laura St. John za američki MSNBC.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Laura St. John, voditeljica pravne službe za neprofitnu organizaciju u Arizoni, kazala je kako je politika koju postojeća administracija vodi prema imigrantima bez presedana. Dodala je kako je od siječnja ove godine svjedočila u više od 200 slučajeva u kojima su djeca odvojena od svojih roditelja. Prema Trumpovim direktivama, djeca su odvojena od obitelji i stavljena na skrb Odjelu za smještaj izbjeglica i smještena u skloništaili udomiteljsku skrb pod upravom države, piše Business Insider.   

'Ministarstvo više nije odgovorno'

Prema izvještaju koje je iznio Steven Wagner, pomoćni državni tajnik američkog ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, država koja je odvojila djecu od roditelja i trebala se pobrinuti za njihov smještaj, nema pojma gdje se nalazi 1475 izbjegle djece. U periodu od listopada do prosinca 2017. pokušali su stupiti u kontakt s ukupno 7635 djece i njihovim udomiteljima. Prema prikupljenim podacima, 6075 djece je još uvijek pod dodijeljenom im skrbi, 28-ero djece je pobjeglo, petero djece je evakuirano iz zemlje, a 52 preseljeno i stavljeno pod skrb drugih udomitelja. 

Wagner je istaknuo da njegovo ministarstvo zakonski više nije odgovorno za djecu jednom kad se oni dodjele svojem skrbniku, no institucija će sada 'razmotriti dodatne opcije kako bi povećali svoju ulogu u brizi o sigurnosti kod smještanja djece kod udomitelja'.

Izvještaj o nestanku 1500 izbjegličke djece posve je na tragu sa službenim istupima visokih službenika Trumpove administracije. 

'Završit će u udomiteljskim obiteljima ili tako nešto'

Državni odvjetnik Jeff Session u svojem je istupu ranije ovog mjeseca naglasio nultu toleranciju u primjeni regulative o razdvajanju roditelja i djece koji ilegalno prelaze granicu. - Ako vam se to ne sviđa, nemojte švercati djecu preko granice - rekao je. 

Šef osoblja John Kelly je na pitanje o tome nije li okrutno i bezdušno odvajati djecu od roditelja lakonski odgovorio: '. Ne bih to baš tako nazvao. Završit će u udomiteljskim obiteljima ili nešto takvo'.


Trump je na Tviteru odgovornost pokušao prebaciti na Demokrate i pozvao glasače da izvrše pritisak da se zakon ukine. Međutim, bitno je raščlaniti da ova problematična praksa nije stvar zakona, a osim toga, primjenjuje je njegova vlastita administracija, piše Business Insider. 

O temi nestale djece u Sjedinjenim se Državama ovoga vikenda naveliko diskutiralo. Pa je tako bivši senator Rick Santorum za CNN izjavio da se radi o preuveličavanju i da se jednostavno nije uspjelo stupiti u kontakt s udomiteljima.

- Znači li to da su djeca nestala? Ne, to znači da je u tijeku procedura koja će otkriti zašto se udomitelji nisu javili nadležnim tijelima i prijavili novu lokaciju. 

Ideja da su djeca nestala je hiperbola, preuveličavanje, pokušaj da se od ove situacije napravi problem - kazao je. - Ne vidim drugi problem osim činjenice da birokracija, zamisli iznenađenja, ne funkcionira baš kako bi trebala - zaključio je.

'Mama, mama, ne daj da me odvedu'

Ostali sugovornici koji su se uključili u raspravu ne dijele ovakvo viđenje stvari. 

- Ovo je nešto najgore što sam vidio u više od 25 godina rada u socijalnoj skrbi - izjavio je zamjenik direktora ACLU Immigrants Rights Project Lee Gelernt za MSNBC.

- Ove majke opisivale su svoju djecu koja su vrištala: 'Mama, mama, ne daj da me odvedu'. Već su dovoljno istraumatizirana time što su napustili svoje domove i onda su još odvojena od roditelja - kazao je Gelernt.

- Postoji opširna medicinska dokumentacija koja govori u prilog tome da ovoj djeci nanosimo trajne traume a ova vlada i dalje konstantno pronalazi načine da to pokuša opravdati - zaključio je.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina