News

Komentari 1

Izmjena Zakona unaprjeđuje položaj optuženih maloljetnika

Izmjena Zakona unaprjeđuje položaj optuženih maloljetnika

Vlada je u saborsku proceduru uputila izmjene i dopune Zakona o sudovima za mladež kojima se unaprjeđuje procesni položaj maloljetnika koji su osumnjičenici ili optuženici u kaznenim postupcima

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković istaknuo je, obrazlažući izmjene, kako je riječ o temeljnom zakonu kada se radi o kaznenom postupku u odnosu na maloljetnike i mlađe punoljetnike, a izmjenama i dopunama implementira se Direktiva EU kojom se ojačava njihova pozicija u kaznenom postupku.

- Maloljetnik i roditelji tako dobivaju jedan jasan i na razumljiv način napisan popis prava kako bi se tim pravima znali služiti- rekao je Bošnjaković.

Propisuje se, među ostalim, pravo maloljetnika na pratnju roditelja, skrbnika ili druge odrasle osobe tijekom postupka, a pravo da ima odvjetnika ili branitelja po službenoj dužnosti pomiče se na fazu kad je osumnjičenik, odnosno kad se postupak još u formalnom smislu niti ne vodi.

- Uhićenom maloljetniku omogućuje se i liječnički pregled kada se u samom postupku utvrdi da je to oportuno - naveo je Bošnjaković.

Zbog smrti načelnika općine, Vlada je za 28. srpnja raspisala prijevremene izbore za općinskog načelnika i zamjenika općinskog načelnika Općine Podravska Moslavina.

Najčitaniji članci