Obavijesti

News

Komentari 28

''Hrvatska u Europi prednjači po završetku srednje škole''

''Hrvatska u Europi prednjači po završetku srednje škole''
1

Vlada je na sjednici prihvatila izmjene Zakona o sudovima za mladež, Zakona o poljoprivrednom zemljištu, konačni tekst Zakona o zaštiti novčarskih institucija

VIDEO

U Banskim dvorima ministri i premijer u manje od pola sata odradili su 25 točaka dnevnog reda sjednice Vlade. Izmjenom odluke o financiranju troškova javnog prijevoza za učenike srednjih škola uređeno je da se ta sredstava izuzimaju od ovrha. 

- To je važno jer financiramo prijevoz učenika u cijeloj Hrvatskoj da bi i dalje postotak mladih ljudi koji završavaju srednju školu bio među najvišima u Europi. Na tom putu najčešće stoji nemogućnost roditelja da plate prijevoz i to mi radimo - izjavio je premijer Zoran Milanović

Dodijelili novac za ublažavanje posljedica poplave i tuče

Vlada je dodijelila 14,6 milijuna kuna pomoći za ublažavanje posljedica elementarnih nepogoda nastalih od poplave i tuče. Novac će se raspodijeliti na šest gradova i 26 općina u Vukovarsko-srijemskoj i Virovitičko podravskoj županiji. 

MORH je dalo 26 stanova na upravljanje Ministarstvu branitelja s ciljem zbrinjavanja branitelja, stradalnika Domovinskog rata. Vlada je i iz prodaje izuzela dionice Đure Đakovića Holding iz Slavonskog Broda vrijedne 14,7 milijuna kuna koje će ustupiti Hrvatskim ratnim vojnim invalidima i članovima obitelji smrtno stradalih ili nestalih branitelja. Dionice će pripasti onima koji to pravo nisu ostvarili temeljem Zakona o privatizaciji. 

Odobrili zaduženja HŽ-u

Vlada je ponovno dala zeleno svjetlo za dva zajma i jedno jamstvo društvima unutar sustava HŽ-a i Međunarodne banke  za obnovu i razvoj u ukupnoj visini od 166 milijuna eura. Zajmove će HŽ Infrastruktura, HŽ Cargo i HŽ Putnički prijevoz koristiti za financiranje Projekta održivih željeznica u Europi odnosno za restrukturiranje, optimiranje broja zaposlenih i povećanje učinkovitosti poslovanja. 

Vlada je odobrila HŽ Infrastrukturi zaduženje kod IBRD-a od 79 milijuna eura, HŽ Cargu 41,5 milijuna eura i HŽ Putničkom prijevozu 43 milijuna eura. Navedene zajmove dobit će po kamati ispod jedan posto i s počekom od tri godine. 

Resorni ministar Hajdaš Dončić rekao da je da 40 posto ukupnog iznosa kredita biti korišten za retroaktivno financiranje kredita koji su imali prosječnu kamatu veću od pet posto. 

- Radi se o zamjeni jamstava u povoljnijem omjeru. Samo jednokratna ušteda kod HŽ Infrastrukture kroz refinanciranje nepovoljnih kredita iznosi 68 milijuna kuna na godišnjoj razini, 74 milijuna kuna kod HŽ Carga i 68 milijuna kuna za HŽ Putnički promet - rekao je ministar Siniša Hajdaš Dončić. 

U sklopu kredita će se osigurati novac za 50 cestovno-pružnih prijelaza i rješavanje "crnih mjesta" na prugama. 

Podsjetimo, Vlada je krajem siječnja odobrila zajam od milijardu kuna koji bi trebao poslužiti optimiranju broja zaposlenih i tehnološkoj obnovi željeznice. Ministar je tada ustvrdio da "Vlada daje odobrenje za zajam po načelu sada i nikad više" te da će uz otpremnine, uz ostalo, biti upotrebljen za gradnju cestovnih prijelaza, optimizaciju voznog parka HŽ-a Cargo te informatizaciju HŽ-a Putnički prijevoz. 

Prekršajni zakon uskladili s pravnom stečevinom EU

Na dnevnom redu bile su i izmjene Prekršajnog zakona koji se usklađuje s pravnom stečevinom EU. Na prekršajnim sudovima u buduće izricao administrativne mjere i sankcije koje su unutar EU u domeni regulatornih tijela. 

- S obzirom da imamo sustav prekršajnih sudova mi smo opredijeljeni da se to izriče kroz taj sustav, znači veći raspon novčanih kazni što traže EU direktive, mogućnost objavljivanja odluke o prekršaju pa i nepravomoćnu odluku te  mogućnost izricanja zaštitnih mjera dugotrajne ili trajne zabrane određene dužnosti. To je ono što drugi imaju kroz svoj sustav, a mi ga ovdje uvodimo - rekao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.