Obavijesti

News

Komentari 138

Ministar turzima najavio rekategorizaciju smještaja

Iznajmljujete apartman? Vlada uvodi nove obveze i kategorije
1

Ministar turizma Gari Cappelli najavio je novu rekategorizaciju smještaja koja se nije radila 20 godina. Nedavno je na snagu stupio Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti na temelju kojega će krenuti rekategorizacija

VIDEO

Privatni iznajmljivači uskoro će morati rekategorizirati svoje objekte, jer rekategorizacija nije obavljena više od 20 godina, a kategoriju bi pritom moglo promijeniti više od 20.000 smještajnih jedinica, rekao je u srijedu ministar turizma Gari Cappelli.

On je na Kongresu Udruge poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske podsjetio na nedavno stupanje na snagu Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti na temelju kojega će uskoro krenuti rekategorizacija.

- Vrijeme je da razmislimo što i u kojem smjeru s obiteljskim smještajem. Rekategorizacija će dati dobar rezime i više od 20.000 smještajnih kapaciteta bit će rekategorizirano, jer nisu rekategorizirani 20 i više godina. Hotelijeri svake četiri godine moraju obaviti rekategorizaciju pa mislim da je vrijeme da to napravimo i za privatni smještaj - rekao je Cappelli. 

Govoreći o aktualnom stanju u turizmu odnosno tekućoj turističkoj godini, spomenuo je i mogućnost smanjenja PDV-a u ugostiteljstvu, konkretno na dio koji se tiče ponude hrane.

Najvećim problemom sektora istaknuo manjak turističkih radnika, dodavši kako se s tim problemom susreće i dobar dio Europe. 

Iznio je kako hrvatski turizam zapošljava oko 150.000 ljudi. Za potrebe sljedeće turističke sezone, naveo je, Hrvatskoj će trebati 15.000 djelatnika, što će se nastojati osigurati povećanim kvotama za strane radnike i prekvalifikacijom.

Ocijenio je da hrvatski turizam nije bio spreman na značajan odlazak radnika u inozemstvu.

Tipični turist koji posjećuje Hrvatsku po njegovim riječima ima prosječno 41,5 godina i najčešće dolazi iz jednog od pet glavnih emitivnih tržišta: Njemačke, Slovenije, Austrije, Poljske i Češke. Prosječna mu je dnevna potrošnja 79 eura, odnosno 122 eura u hotelima. 

Oko 47 posto od svih posjetitelja boravi u privatnom smještaju, 29 posto u hotelima, a 24 posto u kampovima. U hotelima, gdje je oko 171 tisuća kreveta, ostvari se 24 posto noćenja. U hotelima najviše borave gosti iz Njemačke, Hrvatske, Velike Britanije i Slovenije.

Cappelli za 2019. godinu očekuje investicije u hrvatskom turizmu nešto veće od jedne milijarde eura.

Otkrio je i da se za 2019., intenzivno razmatra uvođenje direktne avio-linije s Kinom iz koje bi nam, predviđa, moglo doći 50-ak posto više gostiju nego ove godine.  

Profesorica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije Dora Smolčić Jurdana rekla je da ove godine očekuje rast fizičkih pokazatelja u odnosu na prošlu. 

Prema rezultatima istraživanja o poslovanju hotela na uzorku od 100 hotela s 20.325 kreveta, za razdoblje od siječnja do rujna, prosječna popunjenost hotela bila je 68 posto, ali s velikim oscilacijama. Tako je prosječna popunjenost u siječnju iznosila 12 posto, a u kolovozu 93 posto, iznijela je Smolčić Jurdana.

Novoizabrani predsjednik Udruge poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske Veljko Ostojić, istaknuo je utjecaj turizma na kvalitetu života u Hrvatskoj. 

- Bude li turizmu bolje, svim građanima ove zemlje bit će bolje - zaključio je Ostojić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 138
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.