Obavijesti

News

Komentari 45

Izrael prekida sve diplomatske odnose s insitucijama EU-a

Izrael prekida sve diplomatske odnose s insitucijama EU-a
1

Izrael prekida kontakte s EU u bliskoistočnim mirovnim pregovorima zbog toga što je Bruxelles donio odluku o posebnom označavanju izraelskih proizvoda

VIDEO

Izrael je u nedjelju objavio da prekida kontakte s Europskom unijom u bliskoistočnim mirovnim pregovorima zbog toga što je Bruxelles donio odluku o posebnom označavanju izraelskih proizvoda iz židovskih naselja na okupiranim teritorijima Zapadne obale.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je naredio obustavu diplomatskih kontakata s institucijama Europske unije i njihovim predstavnicima o tom pitanju, navelo je ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

Europska komisija je 11. studenoga usvojila nove smjernice za označavanje izraelskih proizvoda s palestinskih teritorija koje je 1967. okupirao Izrael, tj. iz Zapadne obale i Golanske visoravni.

Izrael je odmah reagirao i osudio odluku EU-a te obustavio diplomatski dijalog s EU-om, a Palestinci su pozdravili korak u dobrom smjeru, iako nedovoljan.

Službeno izraelsko priopćenje u nedjelju potvrđuje da će obustava kontakata s Bruxellesom biti na snazi u očekivanju ponovno procjene uloge EU-a u mirovnom procesu. Priopćenje jamči da kontakti s dužnosnicima koji predstavljaju zemlje članice EU neće biti zahvaćeni tom mjerom.

Važno je objasniti da će Izrael zadržati diplomatske kontakte s europskim državama poput Njemačke, Velike Britanije i Francuske, ali ne s institucijama Europske unije, naglašava se.

Mirovni proces s ciljem okončanja gotovo 70 godina dugog sukoba Izraela i Palestinaca je na mrtvoj točki više od godine dana kada je ponovo propalo američko posredovanje.

EU ne priznaje izraelsku okupaciju Zapadne obale, Gaze, Istočnog Jeruzalema i Golanske visoravni koje je Izrael prisvojio u Bliskoistočnom ratu 1967. 

Smjernice Europske komisije nalažu da izraelski proizvođači moraju jasno označiti poljoprivredne proizvode i kozmetiku koja u EU stiže iz židovskih naselja na okupiranim područjima. Ta roba predstavlja manje od 1 posto ukupne trgovinske razmjene između EU-a i Izraela, ili 154 milijuna eura 2014. godine, prema podacima EK-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...