Obavijesti

News

Komentari 57

Hagari: Nećemo stati dok ne vratimo taoce. Sanchez u posjetu Izraelu i palestini

Hagari: Nećemo stati dok ne vratimo taoce.   Sanchez u posjetu Izraelu i palestini

Izraelska vojska objavila je snimke sigurnosnih kamera za koje kaže da pokazuju taoce dovedene u bolnicu al-Shifa u Gazi 7. listopada nakon što su oteli tijekom Hamasovih napada na južni Izrael

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
21.00

Hagari: Nećemo stati dok ne vratimo taoce

"Hamas je zarobio naše starije građane, muškarce, žene, djecu, bebe. Moralna je dužnost izraelskih obrambenih snaga vratiti sve taoce kući. Nećemo stati dok to ne učinimo. Hamas je skrivao i ubijao naše taoce u bolnici Al-Shifa i ispod nje izgradio terorističke tunele. Istina je sada jasna. Hamas iz bolnica vodi rat i teror", rekao je Daniel Hagari, glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga.

 

19.20

IDF: Borimo se u srcu Gaze

Izraelske obrambene snage kažu da sudjeluju u "borbama iz neposredne blizine" s borcima Hamasa u središtu grada Gaze. Rečeno je da su se brojne jedinice suočile s "bataljunom" boraca u četvrti Zeitoun u glavnom gradu.

"Trupe su se susrele s neprijateljem koji je ukorijenjen u srcu stambenih četvrti, bolnicama, školama i vrtićima, te napada iz civilne infrastrukture", stoji u priopćenju IDF-a. "Vojnici su se uhvatili u koštac s desecima terorista, vodeći borbe s njima u neposrednoj blizini, i eliminirali su mnoge od njih."

"Vojnici su također uništili tunele, preuzeli kontrolu nad Hamasovim zapovjednim centrima, zaplijenili obavještajni materijal koji je organizacija koristila i pogodili dodatne zgrade iz kojih su teroristi pucali na vojnike IDF-a", navodi se.

18.45

Sanchez u posjetu Izraelu i palestinskim teritorijima

Španjolski premijer Pedro Sanchez, koji je prošli tjedan dobio novi četverogodišnji mandat na čelu vlade, otputovat će u četvrtak u Izrael i u posjet palestinskim teritorijima, objavio je u ponedjeljak njegov ured.

Sanchez će putovati zajedno s belgijskim kolegom Alexanderom de Croom, predstavljajući aktualno i nadolazeće predsjedništvo Vijeća EU-a.

Oba čelnika trebala bi se sastati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, predsjednikom Isaacom Herzogom i predsjednikom Palestinske samouprave Mahmudom Abasom, dodaje se u priopćenju.

Pedro Sanchez je u srijedu, uoči potvrde koju je dobio u četvrtak, rekao da će iduće četiri godine raditi na priznanju Palestine kao neovisne i suverene države.

"Nova vlada će raditi na priznanju palestinske države. Moja prva obveza tijekom ovog mandata bit će da međunarodna zajednica odobri Palestini status države jer je to pravedan zahtjev palestinskog naroda", izjavio je Sanchez u srijedu tijekom obraćanja u španjolskom parlamentu.

Dodao je da je priznanje Palestine jedino rješenje dugogodišnjeg izraelsko-palestinskog sukoba, kako bi se ispunila ranija inicijativa Ujedinjenih naroda o uspostavi dviju država, Izraela i Palestine.

18.00

Liječnici bez granica: Jedna od naših klinika u Gazi napadnuta jutros

Liječnici bez granica izvijestili su da je jutros jedna od njihovih klinika u gradu Gazi postala meta napada.

"U Gazi, naša klinika jutros je bila izložena napadu. Naši kolege su primijetili srušeni zid i dio zgrade zahvaćen vatrom dok su se teške borbe vodile posvuda. Na ulici je viđen izraelski tenk", objavili su putem Twittera.

"Četiri naša vozila su izgorjela, a peto vozilo, parkirano nasuprot, prelomljeno je na dva dijela, kao da ga je zgnječilo teško teretno vozilo ili tenk. Svi naši automobili i klinika jasno su označeni našim logom."

Dodatno, istaknuto je da se u trenutku napada u klinici nalazio član osoblja i 20 rođaka čiji trenutni status nije poznat.

"Više od 50 ljudi, uključujući naše osoblje, smješteno je u obližnjim zgradama, a ranjenoj osobi hitno je potrebna medicinska pomoć", priopćili su iz organizacije Liječnici bez granica.

17.00

Nepal potvrdio: Hamas drži njihovog državljanina kao talaca, ali je "dobrog zdravlja"

Nepalski ministar vanjskih poslova, Narayan Prakash Saud, potvrdio je da je student Bipin Joshi, državljanin Nepala, zatočen kao talac od strane Hamasa u Gazi. Ministar je istaknuo da je Joshi trenutno u zatočeništvu, ali da je u dobrom zdravstvenom stanju.

Veleposlanstvo Nepala u Izraelu primilo je obavijest o talcu, ali ministar Saud naglašava da Joshi nije ozlijeđen. Napori su u tijeku kako bi se postiglo oslobađanje, a nepalske vlasti surađuju s Međunarodnim odborom Crvenog križa u vezi s ovim slučajem.

Ministar je najavio planirani virtualni sastanak između izraelskog ministarstva vanjskih poslova i dužnosnika zemalja čiji su državljani zatočeni. Očekuje se da će ovaj sastanak pružiti dodatne informacije o situaciji.

Podsjetimo, Hamas je tijekom napada na Izrael 7. listopada zatočio oko 240 ljudi kao taoce, a Izrael je prethodno izvijestio da je 138 talaca posjedovalo strane putovnice.

Komentari 57