Obavijesti

News

Komentari 90

Prva skupina bolesne djece iz Gaze stigla u Egipat: Putuju za Ujedinjene Arapske Emirate

Prva skupina bolesne djece iz Gaze stigla u Egipat: Putuju za Ujedinjene Arapske Emirate

Iz minute u minutu pratite događaje iz rata Hamasa i Izraela...

POGLEDAJTE VIDEO: Doktor iz Gaze: Situacija je katastrofalna

Pokretanje videa...

Al-Shifa 00:55

Najvažniji događaji:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22:30

Papa Franjo sljedeći će se tjedan odvojeno sastati s rodbinom Izraelaca koje je oteo palestinski pokret Hamas, kao i s ipredstavnicima Palestinaca čiji su članovi obitelji u Gazi, rekao je Vatikan u petak.

"Tim sastancima koji su isključivo humanitarnog karaktera, papa Franjo želi pokazati svoju duhovnu blizinu patnji i jednih i drugih", priopćio je glasnogovornik Vatikana Matteo Bruni. Sastanci će se održati u srijedu u Vatikanu.

Drugi čovjek Vatikana, kardinal Pietro Parolin, rekao je ranije u petak da Sveta Stolica vjeruje da su oslobađanje talaca i prekid vatre, koji Izrael zasad isključuje kao opciju, dvije "temeljne točke" razrješenja krize.

"Puštanje talaca jedna je od temeljnih točaka za razrješenje trenutne situacije, kad se uzmu u obzir humanitarni aspekti zatočenih - muškarci, žene, djeca, novorođenčad, trudnice", rekao je Parolin, državni tajnik Vatikana.

Hamas je sa sobom odveo oko 240 talaca kad je upao na jug Izraela 7. listopada.

Franjo je nekoliko puta apelirao na njihovo puštanje i na prekid vatre.

22:00

Prijestolonasljednik Bahraina povzao na razmjenu talaca: 'Vrijeme je za izravan govor'

Prijestolonasljednik zaljevske arapske države Bahrain u petak je pozvao na "razmjenu talaca" između palestinske militantne skupine Hamas i Izraela kako i došlo do prekida vatre i eventualno okončanja rata između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.

Princ Salman bin Hamad Al Khalifa također je rekao da se neće moći ostvariti sigurnost bez rješenja dvije države jedne pored druge koje bi živjele u miru te je rekao da su Sjedinjene Države "nezamjenjive" u postizanju tog rješenja.

- Vrijeme je za izravan govor - rekao je, pozivajući Hamas da oslobodi izraelske žene i djecu koji su taoci u Gazi, a Izrael da oslobodi palestinske žene i djecu iz svojih zatvora, koje je opisao kao civile.

21:00

Prva skupina bolesne djece iz Gaze stigla u Egipat

Prva skupina djece koja će se liječiti u Ujedinjenim Arapskim Emiratima stigla je na prijelaz Rafah u petak navečer palestinskim ambulantnim vozilima. Glavni tajnik egipatskog Crvenog polumjeseca na sjevernom Sinaju, Raed Abdel-Naser, rekao je da su bolesna djeca na putu za međunarodnu zračnu luku El Arish iz koje će otputovati u Ujedinjene Arapske Emirate u petak u večernjim satima. Prema direktivi predsjednika Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeika Muhameda bin Zajeda, 1.000 bolesne djece iz Gaze liječit će se u bolnicama u toj zemlji.

20:00

Sastali se Erdogan i Scholz: 'Nije tajna da su nam različiti pogledi na sukob na Bliskom istoku...'

Dijalog je važan unatoč razlikama u stajalištima o bliskoistočnom sukobu i ako Njemačka i Turska uspiju izboriti prekid vatre ima izgleda da se regija izvuče iz vatrenog obruča, rekli su u petak u Berlinu njemački kancelar Olaf Scholz i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

- Gospodine predsjedniče, nije nikakva tajna da imamo potpuno različite poglede na ovaj sukob... ali je upravo stoga važno da u ovim teškim trenucima razgovaramo - rekao je kancelar Scholz na konferenciji za tisak uoči sastanka s turskim predsjednikom.

Scholz je još jednom istaknuo njemački stav da je pravo Izraela na postojanje nešto o čemu se ne raspravlja.

- U našoj zemlji nema mjesta antisemitizmu bez obzira na to je li on politički ili vjerski motiviran - rekao je Scholz.

Njemački kancelar je rekao da s turskim predsjednikom želi razgovarati o tome kako spriječiti širenje sukoba i kako poboljšati humanitarnu situaciju.

19:30

Izrael: 'Dopustit ćemo da dva kamiona s gorivom uđu u Gazu svaki dan'

Izrael tvrdi da će dopustiti da dva kamiona s gorivom uđu u Pojas Gaze svaki dan kako bi UN-ov rad na pomoći mogao nastaviti na teritoriju.

Glasnogovornik UNWRA-e - UN-ove agencije za Palestince - rekao je za BBC da ništa od goriva za koje Izrael kaže da je odobreno neće stići danas.

Podaci egipatskog Crvenog polumjeseca i UNRWA-e pokazuju da nijedan kamion s bilo kakvom pomoći nije ušao u Pojas Gaze posljednja tri dana zbog nedostatka goriva.

Komentari 90