Obavijesti

News

Komentari 172

'Vama ne treba jako pravosuđe jer bi vas hapsili. Ovaj štrajk je simptom uznapredovale bolesti'

'Vama ne treba jako pravosuđe jer bi vas hapsili. Ovaj štrajk je simptom uznapredovale bolesti'

Trodnevnu izvanrednu sjednicu koju je Jandroković sazvao na zahtjev predsjednika Republike u petak popodne je nakratko prekinulo olujno nevrijeme zbog kojeg je voda probila u sabornicu i na ulazu u Sabor

PRATITE UŽIVO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
1.38

Rasprava o ovoj točki je nakon 16 sati završila. Točnije, završilo ju je njih 15-ak. Uoči same sjednice performans je izveo Hrvoje Zekanović, koji je za sabornicu "dovukao" predsjednika Milanovića od kartona s natpisom da nije došao jer se boji replika, Zlatko Hasanbegović je, pak, donio košarašku loptu kao odgovor Milanoviću na rečenicu da je sazivanjem ove sjednice oporbi dao ključ dvorane da igraju na koš i ništa ne porazbijaju. Većina ovih 16 sati su svi uglavnom ponavljali da daju podršku službenicima u štrajku i da je za situaciju paralize države odgovorna Vlada. Raspravu su obilježili i verbalni sukobi između HDZ-a i Mosta, ali i Socijaldemokrata s predsjedavajućim Furijem Radinom jer nije reagirao kad su ih HDZ-ovci svrstali kao pripadnike SDP-a, a iz kojeg su izašli. U jednom trenutku je zbog toga izgubio živce Domagoj Hajduković, koji je udario po stolu i urlao da oni nisu SDP.

 HDZ je uigrano ponavljao kako će Vlada ovo pitanje riješiti uz uporno naglašavanje da su sa svim sindikatima ispregovarali dodatke te da će plaća dodatno rasti novim Zakonom. Cjelokupna oporba uputit će i svoj zaključak da se ukine Vladina odluka o neplaćanju dana u štrajku i da im se svi ti dane plate, kao i do 17. srpnja. O tome će se, kao i o zaključku predsjednika Milanovića kojim Saboru nalaže da obveže Vladu da u roku 15 dana riješi funkcioniranje sudbene vlasti, glasati u nedjelju. Tijekom dana je Zagrebom čak u dva navrata protutnjala i oluja, zbog čega se i sjednica morala prekidati jer im je voda probila u sabornicu i na ulaz u Sabor.  

S drugom točkom koja se odnosi na plinsku aferu nastavljaju danas u 9,30.

00.15

Zastupnici, njih malo manje od 20, vratili su se u klupe. Ponavljaju već sve izrečeno kako bi dodatno naglasili da se država nalazi u ustavno-pravnoj krizi.

00.02

Opet stanka - zatražio ju je Damir Bajs, a Reiner je sazvao do 00.15

23.55

Naš premijer, tj HDZ-ov, moj sigurno nije, ima preveliki ego, toliko veliki da nije svjestan koliko je Hrvatsku osramotio u EU. Vladavina prava je nešto na čemu je EU inzistirala prilikom članstva, a toga se moramo držati i danas, rekla je zastupnica Orešković. 

Poručila je vladajućima da ne mogu od službenika tražiti da budu strpljivi i ukinuti im trenutno njihovu egzistenciju. 

- Imamo najveću krizu ikad u pravosuđu, a na čelu resora imamo osobu koja nema položen pravosudni ispit, a ni radnog staža na sudovima. To je dovoljan pokazatelj koliko HDZ-ova vlast prezire ovu državu i njene institucije - dodala je.

23.10

Plaće ovih službenica su mizerne i sramotne. Sedam tjedana se Vlada oglušuje na njihove zahtjeve, odgovara nekim floskulama, prijeti, šalje interventnu policiju, umanjuje im ionako male plaće i premijer dozvoljava kolaps pravosuđa, poručila je zastupnica Možemo Urša Raukar Gamulin naglasivši kako su nedopustivi napadi premijera na predsjednika Vrhovnog suda. 

Ovaj štrajk, dodala je, pokazuje upravo odnos ove Vlade prema ženama, obzirom da su u štrajku većinom žene.

Komentari 172