Obavijesti

News

Komentari 19

'Izvješće o lošem postupanju hrvatske policije je ozbiljno'

Amnesty optužuje hrvatsku policiju za nasilno djelovanje, da opremanje hrvatske policije financira EU te da za te svrhe daje više sredstava nego za humanitarnu pomoć

VIDEO

Europska komisija (EK) vrlo ozbiljno shvaća shvaća navode Amnesty Internationala (AI) o lošem postupanju hrvatske policije prema migrantima i očekuje od hrvatskih vlasti da hitno djeluju po tom pitanju, izjavila je u srijedu glasnogovornica EK-a Mina Andreeva.

"Vidjeli smo to izvješće i Komisija je kao i uvijek zabrinuta zbog izvješća o lošem postupanju prema migrantima i izbjeglicama i te navode uzima vrlo ozbiljno. Bilo kakav oblik nasilja ili zlouporaba migranata i izbjeglica neprihvatljivo je", rekla je Andreeva na konferenciji za novinare.

AI je u utorak objavio izvješće pod naslovom "Gurnuti do ruba: nasilje i zlostavljanje izbjeglica i migranata na balkanskoj ruti" u kojem se navodi da europske vlade sudjeluju "sustavnim, nezakonitim i često nasilnim" odbijanjima i protjerivanjima tisuća tražitelja azila iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu.

Policajci nagovorili migrante da uzvikuju 'Dinamo' pa ih snimali
Policajci nagovorili migrante da uzvikuju 'Dinamo' pa ih snimali

Ta međunarodna organizacija optužuje hrvatsku policiju za nasilno djelovanje, da opremanje hrvatske policije financira EU te da za te svrhe daje više sredstava nego za humanitarnu pomoć.

"Komisija je u kontaktu s hrvatskim vlastima u vezi s implementacijom zajedničkog europskog sustava azila, uključujući i ove konkretne navode o lošem postupanju te o tome da se osobama koje nisu državljani EU-a uskraćuje pravo da podnesu zahtjev za azilom. Komisija očekuje od Hrvatske da hitno djeluje slijedom tih konkretnih navoda, a mi ćemo pozorno pratiti situaciju", dodala je Andreeva.

Glasnogovornica nije konkretno odgovorila na pitanje kako su migranti došli do hrvatske granice jer je nemoguće da to su to učinili a da prethodno nisu ušli u neku drugu članicu EU-a.

"Mi nadziremo sve rute i imamo načina za koordinaciju s našim zemljama članicama. Jednom na mjesec imamo video-konferencije za koordinaciju praćenja migrantskih kretanja, a sljedeća konferencija održat će se sutra", rekla je.

Komentirajući izvješće AI-a, hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u srijedu da Hrvatska štiti svoje granice poput svake zemlje na svijetu.

"Ako neka od europskih zemalja želi ilegalne migrante, mi možemo kao 2015. otvoriti koridor i propustiti ih. No znamo da to nije tako, da ih Njemačka ili Austrija primjerice ne žele, da su Slovenija i Mađarska podigle žice. Svaka država na svijetu štiti svoje granice pa tako i Hrvatska i nećemo dopustiti ilegalne migracije", kazao je Božinović Hrvatskom radiju.

On je prošli tjedna u Bruxellesu izjavio da raste migrantski pritisak na istočnomediteranskoj (ili zapadnobalkanskoj ruti) za oko 20 posto i na zapadnomediteranskoj za 130 posto, dok pada na srednjomediteranskoj ruti. "To govori da ovoga proljeća možemo očekivati veći migrantski pritisak", upozorio je Božinović.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS