Obavijesti

News

Komentari 57

Izvor iz Vlade: Novca za pomoć radnicima bit će i za svibanj!

Izvor iz Vlade: Novca za pomoć radnicima bit će i za svibanj!
3

Poduzetnici su zabrinuti jer novac za pomoć kasni i uvjereni su da je blagajna prazna, te se pitaju kako će tehnička Vlada moći provesti mjere za spas gospodarstva. Zamjeraju što je vlada podredila reforme izborima

VIDEO

Poduzetnici se pitaju ovih dana zašto isplate sredstava za mjere za očuvanje radnih mjesta kasne? Mnogi od onih kojima su ipak stigle nisu dobili pune iznose. Primanje zahtjeva za kredite za likvidnost je obustavljeno jer novaca nema. Nije teško iz svega ovoga zaključiti da je državna blagajna prazna. Postavlja se pitanje i hoće li uopće biti novaca za mjere za svibanj koje će se isplaćivati u lipnju?

Priopćila je to udruga Glas poduzetnika koja zato smatra da je su vladajući ušli u političku kampanju, a da zaposlenike u privatnom sektoru očekuje neizvjesna budućnost, te da su zato "izbori u srpnju katastrofalan potez". 

Podsjetimo, mjere pomoći za ožujak su isplaćene do 15. travnja. Sada je 15. svibanj prošao, a novac još nije isplaćen svima koji imaju pravo na pomoć od 4000 kuna po radniku. Provjerili smo informaciju u Vladi i je li točno da novca neće biti. Odbacuju takvu tvrdnju, kažu da je novac osiguran i za isplate u svibnju koje će ići u lipnju. 

- Ostalo je isplatiti još oko 700 milijuna kuna i to će ići sljedeći tjedan. Za razliku od prvog kruga, rade se provjere preko Zavoda za mirovinsko osiguranje i Porezne uprave, pa zato duže traje. Provjeravamo broj zaposlenih u svakoj tvrtki koja je tražila pomoć. Onih koji nisu dobili puni iznos za sve radnike, također ne trebaju brinuti iako se radi o manjem broju slučajeva jer se može dogoditi da u jednoj tvrtki nije provjereno jesu li baš svi radnici zaposleni. Novac je pušten za siguran dio, a čim se provjeri i ostatak, novac stiže. Moramo raditi te provjere kako bi izbjegli nepravilnosti. Novac je osiguran i za travanj i za svibanj u proračunu i poduzetnici ne trebaju brinuti- kažu nam u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Za travanj bi u svibnju trebalo pomoć dobiti oko 570.000 radnika. Već je isplaćena oko 1,6 milijardi, a preostalo je navedenih 700 milijuna. Isti izvor nam kaže da je osiguran novac i za kredite za likvidnost, a da se zahtjevi obrađuju. Raspisivanje izbora i raspuštanje Sabora neće utjecati na pomoć, kaže nam. Podsjetimo, mjere su planirane do početka lipnja, a nakon toga nisu, ali je otvorena mogućnost da se neke nastave. 

Uz ovu zabrinutost za pomoć, Glas poduzetnika je u svom priopćenju istaknuo i problem što zbog izbora nisu pokrenute reforme.

- Vlada raspuštanjem Sabora i izborima stavlja političke kalkulacije i svoj osobni politički opstanak ispred interesa građana, gospodarstva i poduzetnika. Važnije im je ostati na vlasti nego provesti ključne reforme. Da imaju hrabrosti i sposobnosti proveli bi sada sve ključne dugoročne reforme poput porezne reforme, pravosudne reforme, uvođenja transparentnosti i digitalizacije te pripremili ključne pakete reformi javne i lokalne samouprave, a tek onda izašli na izbore krajem godine ili u siječnju, do kad je maksimalni zakonski rok. S izborima u srpnju ispada da žele kalkulantski iskoristiti trenutak kada im je u javnosti narasla popularnost, a građani i gospodarstvo će iduća četiri mjeseca imati tehničku Vladu. Ako kojim slučajem dođe do smjene vlasti, novoj Vladi će trebat još šest mjeseci za prilagodbu čime se gubi sve ovo vrijeme koje se moglo utrošiti na provođenje konkretnih reformi baš u trenutcima krize kada se takve stvari i mogu realizirati. Iduće godine opet neće biti dobar trenutak jer će se ekonomija oporavljati i tako ćemo propustit još jednu priliku. Ovo je jako neodgovorno ponašanje -poručio je ekonomski analitičar udruge Glas poduzetnika Vuk Vuković.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a