Obavijesti

News

Komentari 12

Izvozi u cijeli svijet: Korejcima mojeg kulena nikad nije dosta

Izvozi u cijeli svijet: Korejcima mojeg kulena nikad nije dosta
3

Proizvođač iz Bjeliševca prvi kulen poslao je u Švicarsku, a glas o njemu brzo se proširio svijetom. Sirovinu dobiva od svinja uzgojenih na 20 hektara zemlje, a proizvodi i sve za njihovu hranu

VIDEO

Slavonski kulen jede se i u 8500 kilometara udaljenoj Južnoj Koreji. Ondje ih šalje Vjenceslav Hruška, koji se proizvodnjom ove slavonske delicije bavi 20 godina.

Osim u Aziji, kuleni se mogu naći u Sjevernoj Americi i Europi, naročito u Švicarskoj, Njemačkoj i Velikoj Britaniji.

- Kulen radimo na stari slavonski način. U proizvodnju je uključena obitelj, od mojeg oca, sina pa do supruge. Tržište traži toliko da ne možemo proizvesti dovoljno. Ja sam se ovim počeo baviti na nagovor ujaka, a uskoro će posao od mene preuzeti sin - kaže kulenar iz Bjeliševca kraj Kutjeva. Godišnje proizvedu do 2000 kulena, a osim njega pravi slanine i šunke.

- Table naših slanina teže su od 10 kilograma i godišnje ih napravimo 270. Njih radimo od svinje između 180 i 190 kilograma. Ovaj Uskrs smo na tržište plasirali 150 šunki i nije bilo dosta jer su nas ljudi zvali i tražili još - dodaje Hruška. Ulazak u EU olakšao je plasman robe na europsko tržište, dok sa slanjem u Južnu Koreju ili Ameriku uvijek ima malo poteškoća u prijevozu preko granice.

- Do Azije nas je dovela usmena predaja. Prvi kulen smo poslali u Švicarsku, a potom se glas o nama proširio - smije se proizvođač.

Sirovinu za ovu deliciju dobiva od svinja uzgojenih na 20 hektara zemlje na kojoj proizvodi i sve za njihovu hranu. Njegove svinje nisu zatvorene pa dobiva zdrave životinje koje daju odlične proizvode.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"