Obavijesti

News

Komentari 0

Ja sam dječji gradonačelnik i bit ću bolji od velikih političara

Ja sam dječji gradonačelnik i bit ću bolji od velikih političara
5

Marin Sabol, njegovi zamjenici Luka Jantolek i Maks Indir, te članovi Dječjeg vijeća žele smanjiti vršnjačko nasilje, povećati svijest o ekologiji u Koprivnici, te potaknuti gradnju više sportskih terena

VIDEO

Kako se građanski odgoj provodi u djelo pokazali su i ove jeseni u Koprivnici, gdje je prošli tjedan, nakon konstituirajuće sjednice gradskog Vijeća mladih, odabran i pravi dječji gradonačelnik Koprivnice. Ovo je već šesti mladi gradonačelnik, a funkciju je na dvije sljedeće godine osvojio Marin Sabol (13), učenik 7. razreda Osnovne škole "Braća Radić". Dosadašnji mali dogradonačelnik odmah je pokazao da misli ozbiljno.

Pokretanje videa...

Mali gradonačelnik Koprivnice 06:11

- Ponosan sam što živim u Koprivnici u kojoj je na našu sreću minimalno vršnjačkog nasilja u odnosu na druge sredine, ali i to treba iskorijeniti. Drugi problem koji vidim je sve više mladih koji puno vremena provode na društvenim igricama, koje su uzele maha tijekom korone, što je donekle razumljivo jer smo bili vezani uz zatvorene prostore. No moramo se opet okrenuti sportu i zdravom životu - bio je jezgrovit Marin u predizbornom govoru.

Više od 400 djece u dječjim vijećima

U njegovu timu su još prvi zamjenik Luka Jantolek, učenik 6. razreda OŠ "Đuro Estera", te drugi zamjenik Maks Indir iz OŠ "Podolice". Indir je učenik 4. razreda i među najmlađima je u gradskom Vijeću. Ovo je jedna od aktivnosti, kažu u Gradu Koprivnici, koja potiče uključivanje djece osnovnoškolske dobi u lokalnoj zajednici na njima pristupačan način. U Hrvatskoj trenutačno djeluje 30-ak Dječjih vijeća u gradovima i općinama, a u njih je uključeno više od 400 djece u dobi od 9 do 14 godina. U Koprivnici smo se uvjerili kako djeca jako ozbiljno shvaćaju svoje dužnosti, poštuju proceduru te su konkretni u planovima i ciljevima.

- Koprivnica ima dugu tradiciju izbora mladih vijećnika jer smo među prvima shvatili važnost da mladi otvoreno progovore o problemima i kako bi željeli da grad izgleda - rekla je na konstituirajućoj sjednici zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž.

Procedura se mora poštivati

Gradonačelnik Mišel Jakšić je Odluku donio 7. rujna, a izbori su provedeni 25. listopada u četiri osnovne škole s područja Grada Koprivnice i Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce. Iz svake škole izabrano je po četiri vijećnika, odnosno ukupno njih 20.

Izboru gradonačelnika prethodilo je usvajanje dnevnog reda. Uz izbor prvih osoba mladih donijet je i Pravilnik o radu gradskog Vijeća mladih. Pravo na kandidiranje za mjesto gradonačelnika iskoristilo je četvero mladih koji su sami sebe predložili i hrabro stali za govornicu kako bi svojim vršnjacima prezentirali razloge zbog kojih bi upravo njima trebalo dati glas.

'Trebamo se uključiti u čišćenje'

Led je kao prvi probio najmlađi kandidat Maks, koji se vijećnicima obratio smirenim tonom u kojemu se nije osjećala trema, već uvjerenje da zna što želi. U kratkim crtama predstavljajući se rekao da je odličan učenik te da će poštovati proceduru i Pravilnik o radu vijeća, pohvalivši odluku da i mladi sudjeluju u oblikovanju svog grada. Bez ustručavanja je rekao da ima sve kvalifikacije za tu odgovornu funkciju. Sljedeći je iza govornice stao Luka Jantolek. Njegovi su prioriteti, uostalom kao što su i drugi kandidati naveli, obnova dječjih igrališta i sportskih terena, ekologija i poticanje da se mladi što više uključe u sport...

- Previše ima smeća, opušaka oko škola i mi bi se trebali aktivno uključiti oz one starije da nam okoliš ne samo kod škola već i drugih površina poprimi izgled kako bi Koprivnica blistala. Sport smo zapostavili a on je jako važan za sve nas - kazao je Jantolek. Jantoleka je za govornicom zamijenio Marin Sabol, koji je u proteklom mandatu je bio dječji dogradonačelnik. On je jedan od četiri vijećnika koji su izabrani u Osnovnoj školi "Braća Radić".

Koprivnica: Na dječjem gradskom vijeću izabran dječji gradonačelnik i njegovi zamjenici

- Stekao sam mnogo iskustva kao dogradonačelnik, što bi mi koristilo u obavljanju odgovorne funkcije gradonačelnika. Prvi bi mi cilj bio spriječiti nasilje u školama, jer vidimo da su uvijek mete nasilnika naši kolege slabijeg imovinskog statusa. Samo mi međusobnim ponašanjem to možemo iskorijeniti - zaključio je Sabol.

Zadnja je za govornicu izašla Klara Horvat koja pohađa šesti razred Osnovne škole "Antun Nemčić Gostovinski". Klara je naglasila važnost baljenja sportom, kazavši kako već šest godina trenira rukomet.

Koprivnica: Na dječjem gradskom vijeću izabran dječji gradonačelnik i njegovi zamjenici

-Uz sport je važna i ekologija, jer jedno uz drugo ide ruku pod ruku. To su po mojem mišljenju najvažnije stvari koje trebamo od najranije mladosti njegovati – poručila je Klara, a mi im želimo da budu uzor svojim odraslim kolegama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'
SVE JE SPREMNO

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu