Obavijesti

News

Komentari 6

Jack Trbosjek iz Ipswicha koji je bio opsjednut prostitutkama

Jack Trbosjek iz Ipswicha koji je bio opsjednut prostitutkama
1

Prošlo je deset godina od brutalnog ubojstva pet prostitutki u Ipswichu u Velikoj Britaniji, a policajci koji su radili na slučaju otkrili su kako su ulovili serijskog ubojicu Stevea Wrighta

VIDEO

Prošlo je deset godina od brutalnog ubojstva pet prostitutki u Ipswichu u Velikoj Britaniji, a policajci koji su radili na slučaju otkrili su kako su ulovili serijskog ubojicu Stevea Wrighta, poznatog i kako Jack Trbosjek iz Ipswicha, piše Sun.

Tania Nicol (19) napustila je svoju kuću u hladnoj predvečerje 30. listopada 2006. godine i krenula na posao. No tinejdžerka nije bila na putu prema lokalnom pubu gdje je njezina majka Kerry vjerovala da radi. Tania je krenula prema crvenoj četvrti gdje je već mjesecima prodavala svoje tijelo strancima kako bi mogla financirati svoju ovisnost o heroinu i kokainu. Tania se nakon te večeri više nikad nije vratila kući. 

Ubrzo nakon Tanie, nestale su i Gemma Adams (25), Annelia Alderton (24), Annette Nicholls (29) i Paula Clennell (24). Sve one imale su tu nesreće da su naletjele na Wrighta, manijaka opsjednutog prostitutkama. I dok je zloglasnom serijskom ubojici Jacku Trbosjeku koji je sijao strah davne 1888. za ubojstva trebalo nekoliko mjeseci, imitator Wright ih je ubio za samo nekoliko dana.

Velika policijska akcija kodnog naziva  'Operacija Sumac' započela je 1. listopada 2006. kada je Kerry Nicol prijavila nestanak svoje kćeri Tanije.

Alan Caton, bio je zapovjednik policije u Ipswichu u vrijeme ubojstava i jedan od vođa policijske operacije.

- Svi smo bili jako zabrinuti kada su nestale Tania i Gemma. Bile su to osjetljive mlade žene koju su vodile vrlo kaotičan život. Jednostavno se nešto nije činilo u redu. Kada me kolega obavijestio da su pronašli i drugo tijelo, shvatio sam da se bavimo nečim velikim, što se nije dogodilo u 30 godina moje službe - kazao je Caton.

Prva žrtva bila je Gemmy Adams. Za tom 25-godišnja djevojkom, rođenom i odraslom u predgrađu Ipswicha u britanskoj obitelji srednje klase, tragalo se još od 15. studenoga nakon što je njezin dečko prijavio da nekoliko dana nije došla kući. Njezino golo tijelo pronađeno je u blizini jedne rječice, nekoliko kilometara zapadno od Ipswicha.

Roditelji, s kojima nije bila u kontaktu već niz godina, opisali su je kao normalnu i radosnu djevojku koja je u jednom trenutku postala ovisna o heroinu i upropastila si život. Zbog svoje ovisnosti izgubila je dobro plaćeni posao u osiguravajućoj tvrtki, a kako bi mogla financirati svoje potrebe za narkoticima, počela se baviti prostitucijom. 

Nedaleko od mjesta gdje je pronađena Adams, uskoro je, 8. prosinca, pronađena i druga žrtva "Trbosjeka iz Ipswicha". Tijelo Tanie Nicol (19) pronašli su ronioci, u vodama jezerca pokraj Ipswicha. Njezini susjedi iz predgrađa Ipswicha, koji nisu znali da Tania zarađuje za život kao prostitutka, opisali su je kao "ljubaznu i komunikativnu tinejdžerku".

- Za nekoliko dana pronašli smo još tijela. Mediji su se obrušili na grad. Bio je to vrlo intenzivan i težak period. Neću ga nikada zaboraviti - dodaje Caton.

Samo dva dana nakon pronalaska Tanijina tijela pronađena je i treća žrtva. Razgolićeno tijelo Anneli Alderton pronađeno je u šumi u blizini sela Nacton, istočno od Ipswicha. Zadnji put je viđena 3. prosinca, kako putuje na liniji lokalnog vlaka. Utvrđeno je da je umrla od posljedica gušenja, te da je vjerojatno zadavljena. Alderton je, kao i Adams, te prema nekim naznakama i Nicol, bila ovisnica o narkoticima, i to o cracku, koji je počela konzumirati kao vrlo mlada djevojka.  U trenutku smrti bila je u trećem mjesecu trudnoće.

- Atmosfera u gradu i na poslu je postala jako napeta. Ljudi su bili prestrašeni. Svaki dan išla sam u kuće prostitutki i ispitivala ih o agresivnim klijentima, pokušavajući ući u trag tajanstvenom ubojici -  govori Janet Humphrey, koja je u to vrijeme radili u policiji Suffolk Constabularyja.

- Pokušavala sam ih odgovoriti od toga da idu na ulicu, ali većina njih bile su ovisnice i nisu imale izbora. Znale su da opasnost vreba, ali svejedno su se prostituirale - dodaje Humphrey.

Tijela Paule Clennell i Annette Nicholls pronađena su 12. prosinca. Bila su udaljena tek nekoliko metara, a ležala su uz glavnu cestu u blizini Levingtona. 

Paula je u trenutku ubojstva bila teško drogirana, a utvrđeno je da je zadavljena. Ona je 5. prosinca intervju britanskoj komercijalnoj televiziji ITV u kojemu je rekla da se boji za vlastitu sigurnost i da je svjesna opasnosti, ali da je spremna vratiti se na ulicu jer joj je potreban novac. U svom intervjuu primijetila je da zbog ubojstava na ulicama ima puno manje prostitutki i mušterija. Paula je bila majka troje djece.

Annette, najstarija Wrightova žrtva imala je jedno dijete. Kao i ostale žrtve bila je ovisnica koja je za droge zarađivala na ulici.

- Bila sam u kontaktu sa svim djevojkama, osim Tanije. Razgovarala sam s njima, neke i privela. Prisjetila bih se njihovih lica, činjenice da su to nečije kćeri, i to me tjeralo da nađem ubojicu - kaže policajka Humphrey.

Postalo je jasno da je ubojica, vjerojatno potaknut odjekom u javnosti nakon pronalazaka prvih žrtava, u zamahu, izmakao svakom nadzoru. Dok je na početku pažljivo skrivao mrtva tijela na zabačenim mjestima, sada je vremenski razmak između dva ubojstva bio kraći. Nakon što su pronađena tijela četvrte i pete djevojke, forenzičari su uspjeli povezati dotad skupljene dokaze i ući u trag ubojici Steveu Wrightu. Njegov DNK već je bio u policijskoj bazi jer je 2003. uhićen zbog krađe.

Wright je bio vozač kamiona koji je često mijenjao poslove. U dva braka dobio je dvoje djece. Policiji je bio poznat po prijavama za obiteljsko nasilje. Dvaput je pokušao počiniti samoubojstvo, a opsesiju prema prostitutkama razvio je još dok je bio u mornarici. Tijekom godina potrošio je tisuće funti na zadovoljavanje seksualnih poriva s damama noći.

- Ako nismo htjele ući u njegov auto, samo bi se skinuo i nastavio sjediti u njemu. Plašilo me njegovo ponašanje. Policija ga je znala - sjeća se sjedna prostitutka.

Wright se 2004. sa svojom tadašnjom djevojkom Pamelom preselio u Ipswich. Vozio je viličara na dokovima, a ona radila noćne smjene u jednom pozivnom centru. Wright bi odveo Pamelu na posao, a potom se vozikao ulicama i tražio prostitutke. 

Nakon što je uhićen, priznao je da je imao spolni odnos s četiri od pet žrtava te da je ubijenu Taniju povezao u automobilu. Međutim, porekao je da je žene ubio.

Jenet Humphrey bila je jedna od svjedokinja na suđenju Wrightu.

- Svjedočila sam o kakvom se profilu žena radilo, kako bi porota shvatila da to nisu bile samo prostitutke koje su prodavale svoja tijela neznancima. Bile su to nedužne žene koje su donijele krive životne odluke, ali ni u kojem slučaju nisu zaslužile umrijeti.

Wright je 21. veljače 2008. proglašen krivim za svih pet ubojstava. Osuđen je na doživotni zatvor.

- Osjetio sam olakšanje. Znao sam da je pravda napokon zadovoljena - kazao je Alan Caton.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a