Obavijesti

News

Komentari 516

Jad i bijeda u samom središtu Zagreba: Dječak (3) živi u šupi

Jad i bijeda u samom središtu Zagreba: Dječak (3) živi u šupi
6

Tužni Božić u Zagrebu: Roditelji su ostali bez posla i nisu mogli plaćati stan. Jedini smještaj im je sklepana šupa od 20 četvornih metara. Nemaju kupaonicu, stol...

VIDEO

Ovdje mi živimo, govori nam sitna žena (36) dok otvara klimava i stara vrata. Ova donedavna šupa za drva u dvorištu zgrade na zagrebačkoj Trešnjevci jedini je krov nad glavom ovoj ženi, nevjenčanom suprugu (35) i sinu (3).

POGLEDAJTE VIDEO: Dječak s obitelji na rubu životne egzistencije

Pokretanje videa...

24sata Video 00:43

Grije ih kuhalo na drva

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tih trošnih 20 kvadrata grije kuhalo na drva koje im je ustupila jedna dobra duša koja se sažalila nad bijedom u kojoj ova obitelj živi . Premda je šupa jadna, trošna i potpuno nedostojna života u njoj, ova skromna obitelj sretna je što ima kakav-takav krov nad glavom, koji je štiti od zime, kiše i snijega.

Ova šupa vlasništvo je mog oca, koji s mojom nepokretnom majkom i bratom živi u 28 četvornih metara u podrumu ove zgrade. Drva za ogrjev dobili smo iz Caritasa . Da mi je prije šest mjeseci netko rekao da ćemo završiti ovako, ne bih mu vjerovala, govori žena dok budnim okom prati svaki pokret svog živahnog mališana.

Zbog neimaštine i bijede u kojoj živi preklinje nas da joj ime i prezime ne stavljamo u novine. Do 2011. radila je kao trgovkinja, potom kao čistačica u zgradi ministarstva, a onda je dobila otkaz. Nevjenčani suprug posao nikako nije mogao naći, te je novac za režije u podstanarskom stanu namicao radeći na crno.

'S otkazom sam saznala i za trudnoću'

- S otkazom sam saznala i za trudnoću. Od 1663 kune rodiljskog mogli smo plaćati stan i režije i ono osnovno što je trebalo našem djetetu. Zbog minusa račun mi je blokiran , a kako više nismo mogli plaćati podstanarstvo, da ne završimo na ulici, ušli smo u ovu šupu - objašnjava nam.

Žive od 249 kn dječjeg doplatka

Sad žive od 249 kuna dječjeg doplatka , a sretna je što će ovih dana bar dobiti zajamčenu socijalnu pomoć od 1280 kuna.

- Bili su nam u posjetu djelatnici Centra za socijalnu skrb Podsused i ponudili da mi sina privremeno smjeste u udomiteljsku obitelj. Ja sam to kategorički odbila, a kako su vidjeli da moj mališan nije zapušten, odredili su mi nadzor u trajanju od nekoliko mjeseci, ali nisu ponudili neki adekvatni smještaj - pojašnjava nam.

Nemaju ni toalet...

Tijekom našeg razgovora maleni dječak veselo skakuće po krevetu i pokazuje nam skromne, ali njemu vrlo drage i važne igračke.

Mahom su to autići koje obožava. Za dječji auto na akumulator koji je donedavno imao, majku i ne pita. Kao da zna da ga više nema jer su ga roditelji morali prodati kad su se našli gotovo na ulici . Njihova trošna šupa nema toalet. Nuždu i osnovnu higijenu obavljaju u djedovu stančiću, gdje peru i rublje. Unatoč silnoj neimaštini, dječak je veseo, otvoren, skroman...

- Volim jesti kruh, salamu i majonezu . I čokoladu , i čokolino, i štapiće - veselo cvrkuće.

Mizeran dječji doplatak ova žena potroši isključivo na sina. Kad ima, kupi mu slatkiš i čokoladu.

Spavaju u istom krevetu, a hranu nose iz pučke kuhinje

- Svi troje spavamo u ovom krevetu, a hranu nosimo iz pučke kuhinje. Uvijek je uz ručak neki kolač ili keksić, pa se maleni može zasladiti - pripovijeda.

Dok s knedlom u grlu izlazimo na dvorište, mališan već juri za loptom. Nema toplu zimsku jaknu, pa se na dvorištu igra u dvije majice dugih rukava, jedine koje mu majka može obući. Umjesto toplih cipela na nogama ima gumene natikače.

Maleni nema niti jaknu, niti štramplice, niti cipele

- Za nas je lako, uvijek ima koja krpica više, ali za njega mi treba zimskih stvari jer nema niti jaknu, niti štramplice, niti cipele. I muž i ja javljamo se na natječaje i tražimo posao, no ne možemo ga naći. Ni ja na neki razgovor za posao ne mogu ići u dronjcima već moram biti čista i uredna - govori, a samo priželjkuje da dobije gradski stan, za koji je papire predala prije pet godina.

Na listi je 879., a na popisu je više od 2100 ljudi. Mnogi stanovi na listi prvenstva već su podijeljeni, no dok dođu do ove žene, mogu proći mjeseci i godine. Iz Centra za socijalnu skrb nisu nam u srijedu ništa odgovorili.

Svi koji žele pomoći ovoj nesretnoj obitelji mogu se javiti na mobitel: 097/6348059.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 516
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović