Obavijesti

News

Komentari 9

Jadran će pogoditi virtualni potres, a potom i tsunami

Jadran će pogoditi virtualni potres, a potom i tsunami
4

Centar za istraživanja sveučilišta u San Diegu simulirat će katastrofu u Hrvatskoj da provjere kako bi nam pomogle društvene mreže i svijet. Nema prave opasnosti...

VIDEO

Hrvatsku će 30. ožujka potresti dva snažna potresa nakon čega će jug Dalmacije pogoditi razorni tsunami i stradat će desetak tisuća ljudi. Nije riječ o zlokobnom proročanstvu, već je tako ukratko opisana virtualna vježba Centra za istraživanja sveučilišta u San Diegu. Oni će na računalima pokrenuti simulaciju koja bi trebala pokazati kaotično stanje i materijalnu štetu koju bi potresi i tsunami mogli napravili na području Hrvatske, Crne Gore, BiH i Makedonije.

Vježbom, koju su nazvali X24 Europa, žele virtualno saznati kakva bi bila moć medija u slučaju katastrofe, kako bi se građani mobilizirali, te kako bi društvene mreže poput Facebooka i Twittera mogle pomoći u slučaju katastrofe. U svojoj simulaciji stručnjaci će putem računala vidjeti kako brzo bi se vijesti o katastrofi u Hrvatskoj proširila u svijet te kako bi i u kojem vremenu u Hrvatsku stigla pomoć iz inozemstva. Svoje rezultate javnosti bi trebali prezentirati na jesen. 

Naime, virtualna vježba katastrofe trajat će 180 dana. Prvi virtualni potres imat će epicentar u crnogorskom akvatoriju južno od Dubrovnika. Bit će magnitude 7,3 stupnjeva po Richteru. Taj potres pokrenut će razorni tsunami koji će opustošiti dio jadranske obale od Budve do Ploča. Stradat će desetak tisuća ljudi. Drugi potres koji bi virtualno trebao tresti Hrvatsku imat će epicentar u gradu Bitola u Makedoniji. Potres jačine 7 stupnjeva prema Richteru, zbog epicentra na kopnu, trebao biti još destruktivniji i srušiti sve mostove.

Voditelj Hrvatske seizmološke službe Vlado Kuk rekao je da ne zna za virtualnu vježbu i da nikako ne treba paničariti. Takva je vježba prije dvije godine napravljena za područje Kalifornije i stručnjaci su građanima prezentirali rezultate do kojih su došli. Virtualna vježba nema nikave veze sa ovotjednim potresima u Dalmaciji, seizmički najaktivnijem dijelu Hrvatske. Nakon slabijih potrasa kraj Dubrovnika i Makarske, jučer se dva puta zatresao i Novi Vinodolski. Građani su se probudili od treskanje od 2,6 stupnjeva po Richteru.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović