Obavijesti

News

Komentari 102

Kremlj: Lovac Su-27 ispratio je američke bombardere s granice

Kremlj: Lovac Su-27 ispratio je američke bombardere s granice

Obuka ukrajinskih pilota za korištenje F-16 i rad sa saveznicima na opskrbi Ukrajine naprednim borbenim zrakoplovima je prioritet za SAD, navodi glasnogovornik američkog State Departmenta

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.00

Ukrajina istražuje ulogu Bjelorusije u prisilnom premještanju djece

Ukrajina istražuje moguću ulogu Bjelorusije u prisilnom premještanju djece s teritorija koji je okupirala Rusija, objavio je u utorak ured glavnog tužitelja.

Ta je odluka donesena nakon izvješća bjeloruske opozicije u egzilu u kojem se navodi da je 2150 ukrajinske djece, uključujući i djecu bez roditelja u dobi od šest do 15 godina, odvedeno u takozvane rekreacijske kampove i sanatorije na bjeloruski teritorij.

Skupina bjeloruskih političkih protivnika Aleksandra Lukašenka rekla je u preliminarnom izvješću da su djeca odvedena na barem tri lokacije u Bjelorusiji.

Ured ukrajinskog glavnog tužitelja Andrija Kostina rekao je Reutersu da je pokrenuo postupke zbog prisilnih deportacija više od 19.000 djece iz okupiranih regija Donecka, Luhanska, Zaporižje, Hersona i Harkiva, u Bjelorusiju.

"Činjenice i okolnosti premještanja ukrajinske djece s privremeno okupiranih teritorija u takozvane rekreacijske kampove u Bjelorusiji su trenutno pod istragom u spomenutim kaznenim postupcima", rečeno je.

Reuters nije uspio dobiti odgovore poslane u Lukašenkov ured.

U ožujku, Međunarodni kazneni sud izdao je tjeralicu za ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i njegovom pravobraniteljicom za dječja prava, Marijom Lvovom-Belovom, zbog premještanja stotina ukrajinske djece u Rusiju.

Ako se to potvrdi istinitim, Yulia Ioffe, britanska stručnjakinja za dječja prava s University Collegea u Londonu, rekla je da Bjelorusija "vrlo vjerojatno" krši Konvenciju o pravima djeteta.

Djelovanje Bjelorusije može također potpadati pod zločine protiv čovječnosti ako bude dovoljno dokaza da su prisilni transferi rašireni ili sustavni, dodala je.

Izvješće bjeloruske oporbe navodi i da je transfer djece ilegalan i krši Ženevsku konvenciju i statut ICC-a. "Lukašenko je osobno naredio transfer siročadi u Bjelorusiju i olakšao njihov dolazak financijskom i organizacijskom podrškom", kaže se u izvješću.

21.50

Njemačka je Ukrajini dodijelila novi paket vojne pomoći

Uključuje:

🔹 Zračni radarski sustav TRML-4D - 1;

🔹 Oklopni lomiči mostova Biber - 2;

🔹 Pokretna i zaštićena oprema za razminiranje - 3;

🔹 Izviđačke bespilotne letjelice Vector - 54;

🔹 Sustavi protiv dronova - 8;

🔹 Vozila graničara - 6;

🔹 Prigušivač frekvencije - 1;

🔹 Kamioni sa sustavom izmjenjivih karoserija sa 20 platformi - 2;

🔹 Do desetak kamiona i prikolica;

🔹 Kamioni, kombiji, terenci - 8;

🔹 Kamioni - 34;

🔹 Zetros kamioni - 8.

21.00

Ruski lovac Su-27 pratio je dva američka strateška bombardera B-1B iznad Baltičkog mora, objavio je ruski Nacionalni centar za kontrolu obrane

Posada ruskog borbenog zrakoplova klasificirala je zračne ciljeve kao dva strateška bombardera američkog ratnog zrakoplovstva B-1B i preuzela dodijeljenu zadaću. Nakon uklanjanja stranih vojnih zrakoplova s ​​državne granice ruski borbeni zrakoplov vratio se u svoju bazu - stoji u priopćenju.

20.00

Poljska je spremna obučavati ukrajinske pilote za F-16

 

Poljska je u utorak potvrdila da je spremna obučavati ukrajinske pilote za upravljanje borbenim zrakoplovima F-16, nakon zelenog svjetla Washingtona.

"Spremni smo obučavati pilote za zrakoplove F-16, ali obuka još nije započela", rekao je poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak nakon sastanka ministara obrane EU-a u Bruxellesu posvećenog vojnoj potpori Ukrajini.

Šef diplomacije Europske unije Josep Borrell nešto ranije tvrdio je da je obuka u Poljskoj već počela.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

Komentari 102