Obavijesti

News

Komentari 1

Jandroković s predsjednikom PS Vijeća Europe Nicolettijem

Jandroković s predsjednikom PS Vijeća Europe Nicolettijem
1

Predsjednik Jandroković istaknuo je važnost najstarije paneuropske organizacije za Hrvatsku od njezina članstva 1996., kao i Parlamentarne skupštine

VIDEO

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković razgovarao je u petak s Micheleom Nicolettijem, predsjednikom Parlamentarne skupštine Vijeća Europe koja u Hrvatskome saboru održava sastanke Biroa, Predsjedničkog i Stalnog odbora Skupštine u okviru hrvatskog predsjedanja Odborom ministara Vijeća Europe, priopćeno je iz Sabora. 

Predsjednik Jandroković istaknuo je važnost najstarije paneuropske organizacije za Hrvatsku od njezina članstva 1996., kao i Parlamentarne skupštine u čijem radu je Hrvatski sabor sudjelovao i prije samog formalnog članstva.

Izrazio je zadovoljstvo prvim predsjedanjem Hrvatske Odborom ministara Vijeća Europe u ovih 22 godine članstva istaknuvši da je Hrvatska u svom predsjedanju stavila naglasak na prioritete koji su zajednički svim europskim  zemljama – borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, zaštita prava nacionalnih manjina i osjetljivih društvenih skupina, osnaživanje lokalne i područne samouprave te zaštita i promicanje kulturne baštine.

Predsjednik Nicolettti zahvalio je Hrvatskome saboru na gostoprimstvu i odličnoj organizaciji sastanaka Parlamentarne skupštine istaknuvši da je Hrvatska tijekom svoga članstva postala primjer i model mnogim članicama Vijeća Europe.

Sugovornici su razgovarali i o ulozi nacionalnih parlamenata u osnaživanju rada Parlamentarne skupštine, posebno na području konvencijskog sustava Vijeća Europe i njegove provedbe, stoji u priopćenju iz Ureda predsjednika Hrvatskog sabora.

'Predsjedanje VE priznanje Hrvatskoj za sve učinjeno u 22 godine'

Hrvatskoj je pripala zadaća i čast da u idućih šest mjeseci vodi Vijeće Europe i u tome vidi priznanje za sve što je učinila u posljednje 22 godine, otkako je članica te najstarije paneuropske organizacije, kazao je u petak predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

"Nakon 22 godine članstva u Vijeću Europe pripala nam je zadaća i čast da vodimo u šestomjesečnom razdoblju tu paneuropsku organizaciju. Predsjedavajući smo Vijećem Europe i to je priznanje za sve ono što smo napravili u posljednje 22 godine", kazao je Jandroković.

U Saboru je u tijeku sastanak Stalnog odbora Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, u okviru hrvatskog predsjedanja Odborom ministara VE. Hrvatska je predsjedanje Vijećem Europe preuzela 18. svibnja u Kopenhagenu, kada joj je štafetnu palicu predala Danska.

Navodeći glavne prioritete tijekom hrvatskog predsjedanja - borbu protiv korupcije, zaštitu manjina, jačanje lokalne uprave i samouprave te brigu za kulturnu baštinu - Jandroković je kazao da su određene teme koje su važne Hrvatskoj, ali s kojima se mogu identificirati i sve ostale zemlje članice.

"Vjerujem da će ovo šestomjesečno predsjedanje Hrvatske ostaviti važan trag u radu Vijeća Europe", kazao je predsjednik Sabora novinarima.

Ranije je, otvarajući sastanak Stalnog odbora Parlamentarne skupštine VE-a, kazao da je pristupanje Hrvatske Vijeću Europe bio jedan od prvih velikih strateških ciljeva Hrvatske i plod uspjeha njezine vanjske politike.

"To je začetak formalne europske integracije u interesu naše domovine i cijele europske zajednice", kazao je Jandroković.

Postavši članica, nastavio je Jandroković, Hrvatska je jasno pokazala svoju pripadnost europskom krugu zemalja s najvišim vrijednosnim i demokratskim standardima.

"Hrvatska je postala zemlja koja je u potpunosti predana demokratskim temeljima na kojima počiva suvremena Europa: demokraciji, vladavini prava i zaštiti ljudskih prava", poručio je Jandroković.

U govoru je poručio da Hrvatska i nadalje želi aktivno pridonositi traženju rješenja za brojna pitanja s kojima se suočava današnja Europa.

"Stoga je uloga Vijeća Europe kao čuvara svih demokratskih standarda koji proizlaze iz Europske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama važnija nego ikada", istaknuo je predsjednik parlamenta i dodao da sada moramo raditi na tome kako osnažiti daljnji rad Vijeća Europe i njegove Parlamentarne skupštine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.