Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
5 komentara

Jandroković u Japanu: Sastao se s novim carem Naruhitom

Jandroković je drugi strani dužnosnik nakon američkog predsjednika Donalda Trumpa s kojim se carski par sastao otkad je u svibnju Naruhito stupio na carsko prijestolje umjesto svog oca Akihita...

Foto: Imperial Household Agency
5 komentara

Drugog dana službenog posjeta Japanu, predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića sa suprugom primili su u utorak u audijenciju japanski car Naruhito i carica Masako, priopćeno je iz Hrvatskog sabora.

Kako se navodi, Jandroković je drugi strani dužnosnik nakon američkog predsjednika Donalda Trumpa s kojim se carski par sastao otkad je u svibnju Naruhito stupio na carsko prijestolje umjesto svog oca Akihita.

PRVI NAKON TRUMPA Gordan Jandroković novom caru Japana nahvalio Vatrene

Predsjednik Sabora zahvalio je na izuzetno toplom gostoprimstvu ukazanom hrvatskom izaslanstvu tijekom službenog posjeta Japanu. Obostrano je izraženo uvjerenje da će ovaj posjet još više osnažiti prijateljske odnose između dviju zemalja te suradnju na mnogim područjima, priopćeno je iz Sabora.

Foto: Imperial Household Agency Mr. and Mrs. Jandrokovic´s Audience with His Majesty the Emperor

Razgovarali su o gospodarskoj suradnji te posebno o turizmu s obzirom na porast posjeta japanskih turista Hrvatskoj, a Jandroković je izrazio nadu da će se carski par i osobno uvjeriti u ljepote Hrvatske. Razgovaralo se i o hrvatskim sportskim uspjesima, a posebno o uspjehu hrvatske nogometne reprezentacije na svjetskom prvenstvu u Rusiji, navodi se iz Sabora.

Foto: Imperial Household Agency Mr. and Mrs. Jandrokovic´s Audience with His Majesty the Emperor

U srijedu je Jandroković završio posjet Tokiju sastankom s ministrom vanjskih poslova Tarom Konom i ministrom za prostor, infrastrukturu, promet i turizam Keiichijem Ishiijem.

Jandroković i Kono izrazili su zadovoljstvo dosadašnjim razvojem prijateljskih bilateralnih odnosa te istaknuli važnost redovne razmjene posjeta na svim razinama i održavanja političkog dijaloga, priopćeno je iz Ureda predsjednika Sabora.

Suglasili su se da središte bilateralne suradnje u sljedećem razdoblju treba biti na osnaživanju gospodarske suradnje, pri čemu su istaknuta dva primjera japanskih ulaganja - tvrtki Kali tuna i Yazaki. Turizam je također jedno od područja zajedničkog interesa gdje postoji prostor za daljnji rast.

Sugovornici su razmijenili mišljenja i o sigurnosnoj situaciji u japanskom okruženju, aktualnim globalnim i europskim pitanjima, posebno u svjetlu nedavno održanih izbora za Europski parlament i skorog hrvatskog predsjedanja Europskom unijom. Razgovaralo se i o situaciji u jugoistočnoj Europi.

Jandroković se u srijedu sastao i s ministrom Ishiijem, a na sastanku je istaknuta je gospodarska suradnja kao ključna u daljnjem razvoju bilateralnih odnosa.

Pritom je predsjednik Hrvatskoga sabora istaknuo područje turizma koje bilježi stalni porast dolazaka japanskih posjetitelja te važnost što skorijeg sklapanja sporazuma o zračnom prometu zbog mogućnosti uvođenja izravnih letova, a time i lakše gospodarske suradnje.

Naglasio je da osim turizma postoje mogućnosti suradnje i na području prometa te je u tom smislu upoznao svog sugovornika s infrastrukturnim projektima u željezničkom, zračnom i lučkom prometu.

Jandroković bi u četvrtak trebao posjetiti Hirošimu.

 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message