Obavijesti

News

Komentari 10

Jandroković u Pragu: Potpora Unije Ukrajini bit će još snažnija

Jandroković u Pragu: Potpora Unije Ukrajini bit će još snažnija

Ukrajina se ne mora pribojavati jenjavanja europske pomoći u borbi protiv ruske invazije koja traje više od godinu dana, izjavio je Jandroković Hini.

VIDEO

Potpora Europske unije Ukrajini bit će još snažnija jer postaje jasno da se ruska invazija neće moći zaustaviti samo politikom i diplomacijom, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u utorak u Pragu.

Ukrajina se ne mora pribojavati jenjavanja europske pomoći u borbi protiv ruske invazije koja traje više od godinu dana, izjavio je Jandroković Hini.

"Sve zemlje članice uviđaju da se, nažalost, samo politikom i diplomacijom ne može zaustaviti rat. Ne može se zaustaviti ruska agresija tako da će potpora Ukrajini sigurno biti još snažnija u mjesecima i ako bude potrebno, u godinama koje su pred nama", dodao je.

Konferencija predsjednika parlamenata država članica EU-a (EUSC) u ponedjeljak i utorak u Pragu bila je u znaku ruske invazije na Ukrajinu i geopolitičkim okolnostima.

Ukrajinci napreduju kod rijeke Dnjepar: Žele istjerati ruske vojnike iz okupiranog Hersona
Ukrajinci napreduju kod rijeke Dnjepar: Žele istjerati ruske vojnike iz okupiranog Hersona

Drugog dana EUSC-a razgovaralo se o ulozi EU-a u globalnoj suradnji demokracija i ovisnosti članica EU-a o totalitarnim režimima.

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola je rekla da "u budućnosti ne smijemo ponavljati greške iz prošlosti" poput energetske ovisnosti o Rusiji i da se pokazalo da je Unija "učinkovita kad je jedinstvena".

Jandroković je rekao da "sazrijeva svijest o tome da je Europska unija čitav niz godina bila izložena i previše ovisna o zemljama koje nisu demokratske. I sirovine, tehnološki materijali, energetika jako su ovisili o onima koji s nama ne dijele iste vrijednosti", kao i da se EU treba okrenuti zemljama "zagovornicima slobode, demokracije, mira i zaštite ljudskih prava".

EU je humanitarno, financijski i vojno već pomogla Ukrajini u iznosu oko 50 milijardi eura. Od početka rata u Ukrajini, Hrvatska je toj zemlji pomogla s oko 200 milijuna eura, uglavnom u vojnoj opremi.

Ukrajina je ove godine sudjelovala na EUSC-u u statusu kandidata za članstvo u EU, a stremi i članstvu u NATO-u. Predsjednik Vrhovne Rade Ukrajine Ruslan Stefančuk rekao je u ponedjeljak u Pragu da se Kijev "nada pozivnici za članstvo u NATO-u i vremenskom okviru" na samitu vojnog saveza u srpnju u Vilniusu.

Jandroković je rekao da će Ukrajina jednog dana biti članica i EU-a i NATO-a.

Putinov saveznik: 'Vjerojatno smo na rubu novog svjetskog rata. Ovaj svijet je bolestan'
Putinov saveznik: 'Vjerojatno smo na rubu novog svjetskog rata. Ovaj svijet je bolestan'

"Brojni saveznici i članice EU-a i NATO-a kontinuirano i kroz vojnu opremu pomažu Ukrajini. Ukrajina ima svoj put i sasvim sigurno jednog dana bit će dio euroatlanskog područja u punom smislu, ali u ovom trenutku puno je važnije od same forme da pomažemo, da svi dajemo maksimum kako bi se prekinula ruska agresija, a Ukrajina živjela u miru u okviru svojih međunarodno priznatih granica", rekao je Jandroković.

EU će nastaviti podržavati napore da Ukrajina oslobodi i Krim anektiran 2014., uz sve ostale okupirane teritorije. Novi parlamentarni samit Krimske platforme održat će se u Češkoj u listopadu, godinu dana nakon prvog samita u Hrvatskoj.

"Svima je važno da se to nastavi i da to bude jedna forma u kojoj ćemo kao predstavnici naroda iskazivati podršku ukrajinskom narodu i ukrajinskoj državi, a istovremeno očekivati od naših vlada da nastave na isti način podržavati Ukrajinu svim potrebnim sredstvima", rekao je Jandroković.

Na marginama EUSC-a, Jandroković je održao bilateralni sastanak s predsjednikom slovenskog Državnog sveta Markom Lotričem.

Slovenija je Hrvatskoj treći najvažniji trgovinski partner, a slovenski turisti bili drugi po broju dolazaka stranih gostiju u Hrvatsku u 2022. godini.

Jandroković se na kraju posjeta Pragu susreo i s predsjednikom moldavskog parlamenta Igorom Grosuom. Moldavija je, istovremeno s Ukrajinom, dobila status kandidata za članstvo u Uniji u lipnju prošle godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

'Nije dovoljno izaći na kavu te kod frizera pa je sve opet ok...'
VIDEO: PANEL O KRIZI

'Nije dovoljno izaći na kavu te kod frizera pa je sve opet ok...'

REFORME ODMAH U panel raspravi 24sata stručnjaci kritizirali ministra Marića: 'Trebao se prvo zadužiti vani, jer kad svi krenu to radit, mi ćemo izgledati najgori'. Za mlade kažu: ' Oni apsolutno ne puše političare...'

Nakupi se: Komore su lani od članarina ubrale  292 mil. kuna
KOLIKO TROŠE NA PLAĆE, USLUGE...

Nakupi se: Komore su lani od članarina ubrale 292 mil. kuna

U Hrvatskoj više od 20 komora raspolaže s gotovo 630 milijuna kuna imovine, pokazuju podaci inicijative Psihološko proljeće. To su prilično zatvoreni sustavi koji ubiru novac, a članovi često ne znaju kako se on točno troši
Hrvatska više ne može čekati. Trebamo reforme i to odmah!
KAKVU ZEMLJU ŽELIMO?

Hrvatska više ne može čekati. Trebamo reforme i to odmah!

‘Reforme odmah!’ je kampanja 24sata za provođenje nužnih reformi bez kojih Hrvatska ne može izbjeći gospodarski krah ni omogućiti bolju budućnost za sve. Podržite nas i pratite svaki dan