Obavijesti

News

Komentari 0

Janša: 'Vladavina prava' zlorabi se u mandatu Europske komisije

Janša: 'Vladavina prava' zlorabi se u mandatu Europske komisije

Komisija, koju u sadašnjem mandatu vodi Ursula von der Leyen, i sama se približila kršenju europskog prava, prekoračujući svoje ovlasti, rekao je slovenski premijer

VIDEO

Slovenski premijer Janez Janša kazao je da se izraz "vladavina prava" u mandatu sadašnje Europske komisije zlorabi u političke svrhe, te izrazio svoje protivljenje mehanizmu kojim bi se korištenje novca iz europskih fondova uvjetovalo za one članice koje to načelo ne poštuju.

U razgovoru za portal "Euronews", koji je vođen tijekom summita EU-Zapadni Balkan u Sloveniji, Janša je kazao da je poznato kako povelja UN-a i dokumenti Europske unije definiraju ljudska prava, ali da se, posebice u Europskom parlamentu, u političkom diskursu i međustranačkim političkim raspravama u taj termin može uključiti što tko želi, čime dolazi do njegove "političke zloporabe u političkoj borbi".
Janšin komentar dolazi nakon što su europarlamentarci iz više političkih skupina ove godine Janšinu vladu kritizirali zbog nepoštovanja vladavine prava, za gušenje slobode medija i miješanje u nezavisno pravosuđe, a vezan je i na pripreme Europske komisije oko aktiviranja novog mehanizma koji bi povezao korištenje EU fondova s provođenjem vladavine prava.
Prema tom planu,  Komisija bi, nakon što se utvrdi sumnja da je došlo do kršenja europskog prava, mogla preporučiti suspenziju plaćanja iz EU fondova, no Janša kaže da se s takvim načinom djelovanja Komisije ne slaže.

Janša u Londonu: S Johnsonom pričao o Zapadnom Balkanu
Janša u Londonu: S Johnsonom pričao o Zapadnom Balkanu

U razgovoru za Euronews Janša je kazao da se Komisija, koju u sadašnjem mandatu vodi Ursula von der Leyen, i sama približila kršenju europskog prava, prekoračujući svoje ovlasti, što se prije, po njegovim riječima, nije događalo.
Za razliku od Europskog parlamenta u kojemu su političke bitke i rasprave normalna stvar, u Europskoj komisiji ne bi smjelo dolaziti do političke zloporabe pojma vladavine prava, jer je riječ o europskoj instituciji koja mora biti "pošten posrednik" u odnosu sa svim članicama, ocjenjuje Janša u razgovoru za Euronews koji prenose slovenski mediji u četvrtak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Europski parlament je političko tijelo. To je mjesto za političke rasprave, ali i za političke sukobe. No, to nije slučaj s Europskom komisijom i Europskim vijećem. Prema ugovoru, Europska komisija trebala bi ostati izvan političke bitke. To je do sada i bio slučaj, a onda se to promijenilo ", rekao je Janša. "Mislim da je ovo blizu kršenja vladavine prava jer Komisija mora biti pošten posrednik."

Otkrivamo četiri signala koja pokazuju da Plenković ipak nije odustao od uspona na vrh EU
Otkrivamo četiri signala koja pokazuju da Plenković ipak nije odustao od uspona na vrh EU

Janša je u razgovoru također kritizirao i  Věru Jourovu, europsku povjerenicu zaduženu za nadzor vrijednosti i transparentnost. Jourová je, uz povjerenika Didiera Reyndersa, postala najjače lice u nastojanjima Komisije da osigura usklađenost s vladavinom prava.
"Věra Jourová, prema mom mišljenju, daje izjave koje jasno krše ugovor. No podržava je i europski tisak. Stoga nastavlja s ovim", rekao je Jnaša, dodavši da europovjerenica iz Češke na tom mjestu ne bi dugo ostala da se to događa prije 15 godina "kad su pravila bila jasna".

Viktor Orbán, mađarski premijer i bliski Janšin saveznik, zbog kritika na svoj račun već je tražio ostavku Jourove, zbog njene izjave da se Mađarska udaljava od zapadne demokracije.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...