Obavijesti

News

Komentari 1

Japan 'prilagođavao' statistička izvješća o sektoru graditeljstva

Japan 'prilagođavao' statistička izvješća o sektoru graditeljstva

Japanska vlada godinama je "prilagođavala" podatke o narudžbama u građevinskom sektoru, priznao je u srijedu premijer Fumio Kishida, iako je njihov utjecaj na izračun BDP-a vjerojatno bio skroman

VIDEO

Kishida je priznao netočne objave na sjednici parlamenta, nakon što je list Asahi izvijestio da je ministarstvo prostornog uređenja, infrastrukture i turizma od 2013. godine "prilagođavalo" podatke koje mu je dostavljalo oko 12.000 tvrtki u građevinskom sektoru.

Ministarstvo preko tijela lokalne vlasti prikuplja mjesečne podatke o državnim i privatnim narudžbama u građevinskom sektoru, čija je vrijednost u fiskalnoj 2020. godini iznosila 80.000 milijardi jena (700 milijardi dolara), i potom ih uključuje u izračun BDP-a.

Tvrtke koje bi kasnile s dostavom mjesečnih podataka zbrajale bi ih i slale naknadno u objedinjenom izvješću, piše Ashi, a ministarstvo bi u takvim slučajevima naložilo lokalnim vlastima da prilagode brojke i prikažu ih kao rezultat za posljednji mjesec.

“Žalosno je što se tako nešto događalo. Vlada će u najkraćem mogućem roku ispitati kakve korake može poduzeti kako se incident ne bi ponovio”, rekao je Kishida.

Dodao je i da su rezultati "poboljšani" od siječnja 2020. te da prilagodbe nisu izravno utjecale na podatke o BDP-u za fiskalnu 2020. i 2021. godinu.

Podaci su se prilagođavali do ožujka ove godine, piše japanski list, i ministarstvo je time možda kršilo zakon.

Nije jasno zašto ih je vlada odlučila "prilagoditi" ni u kojoj su mjeri "prilagođeni" podaci utjecali na izračun BDP-a, ističe Reuters. Analitičari procjenjuju da njihov utjecaj neće biti velik jer je riječ o malim kompanijama.

"Najveći problem nije utjecaj na BDP sam po sebi već narušena vjerodostojnost (službene) statistike", istaknuo je ekonomist Mizuho Research and Technologiesa Saisuke Sakai.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca