Obavijesti

News

Javila se roditeljima: Tko je žena koja je spasila djevojčicu?

Javila se roditeljima: Tko je žena koja je spasila djevojčicu?
3

Policija tvrdi da su odmah počeli tražiti djevojčicu, no roditelji nisu zadovoljni brzinom. Na godinu se prijavi oko 1500 nestanaka djece. Intenzitet potrage najsnažniji je u prvih dan ili dva

VIDEO

Fotografije nestalih osoba objavljuju se u roku od 24 sata. Postoji procedura koja se mora ispoštovati, rekla je Marina Mandić iz policije koja ujedno i uređuje stranice Nacionalne evidnecije nestalih osoba (NENO).

- Policija odmah nakon spoznaje o riskantnom nestanku počinje tragati za djetetom. Međutim, nakon prvih mjera koje poduzmemo, bilo da je riječ o razgovoru s roditeljima, školskim kolegama, profesorima, sama prijava formalizira se dolaskom u policiju i potpisivanjem zapisnika. Tad se izrađuje i profil na NENO-u - objašnjava. 

Međutim, i prije nego što fotografija dospije u javnost, ona je dostupna policajcima u internom sustavu. Tako si i tražili nestalu 13 godišnju djevojčicu koja je bila zatočena u hotelu u središtu Zagreba. Njezini roditelji su objavili fotografiju na društvenim mrežama. Tamo ju je vidjela žena koja se javila roditeljima. Javnost još ne zna tko je ona. Otac je odmah zvao policiju koja je krenula po nju. Spasili su je iz pakla koji je prolazila s monstrumom Marijanom G. (51) punih 26 sati.

Majka djevojčice prigovorila je da fotografija njezina djeteta nije odmah nakon prijave nestanka osvanula na stranicama Nacionalne evidencije nestalih osoba (NENO). Na godinu se prijavi oko 1500 nestanaka djece. 

Intenzitet potrage najsnažniji je u prvih dan ili dva, kad su tragovi još svježi. Policiji pritom pomažu i informacije koje prikupe roditelji i okolina, kao u slučaju curice koju je otac pronašao u zagrebačkom hotelu. Ne komentirajući određeni slučaj, dječja psihologinja Gordana Buljan Flander kaže kako je žrtvi pedofila najvažnija podrška obitelji i okoline, ali i stručna psihološka pomoć, koja potraje oko godinu dana, a nekad i dulje. Pedofil kojeg su uhvatili u hotelu istražiteljima je navodno kazao da mu je djevojčica rekla kako ima 28 godina.



- Pedofili uvijek poriču što su učinili i pokušavaju racionalizirati svoj čin. Čak znaju reći i da je dijete pristalo na spolni odnos, što je suludo jer dijete ne može dati zreli pristanak za takvo što - objašnjava Buljan Flander.

Roditelji, oprez: internet je novo ‘igralište’ za pedofile

Kako navodi Buljan Flander, roditelji trebaju podučiti djecu kako se oprezno služiti internetom. Rezultati njezina istraživanja pokazuju da je čak osam posto djece otišlo na sastanak s nepoznatom osobom koju su upoznali na internetu.

U istražnom zatvoru

Nakon što je djevojčica (13) nestala, roditelji su kroz razgovor s njezinim prijateljicama otkrili Marijana G. (51).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina