Obavijesti

News

Komentari 12

Javni poziv za ustavne suce: Prijeti li nam ustavna kriza?

Javni poziv za ustavne suce: Prijeti li nam ustavna kriza?
1

SDP-ov Arsen Bauk smatra da će ovaj put javni poziv završiti uspješno i da će tome pridonijeti i SDP i HDZ te svi drugi koji budu sudjelovali u ovom izboru

VIDEO

Hoće li se SDP i HDZ dogovoriti o imenovanju ustavnih sudaca ili Hrvatskoj prijeti ustavna kriza? Od 2010. nijedan kandidat u Saboru nije uspio dobiti potrebnu dvotrećinsku većinu. Hoće li desetero sudaca biti izabrano na temelju stručnosti ili političke pripadnosti? O tome su "U mreži Prvog" govorili Robert Podolnjak iz Mosta, Arsen Bauk iz SDP-a i Dražen Bošnjaković iz HDZ-a.

- Javnim pozivom pozvani su istaknuti pravnici, osobito suci, odvjetnici, državni odvjetnici te sveučilišni profesori da se jave kao kandidati. Propisani je rok 15 dana, a natječaj je objavljen u Narodnim novinama. Već se dulje razgovara o tome da se premoste problemi vezani za konsenzus jer je velika odgovornost unutar cijelog Sabora da se proces ovaj put dovede do kraja - rekao je Robert Podolnjak.

Arsen Bauk također smatra da će ovaj put javni poziv završiti uspješno i da će tome pridonijeti i SDP i HDZ te svi drugi koji budu sudjelovali u ovom izboru.

- Svjesni smo toga da je posljednji trenutak i da ustavne suce treba izabrati na temelju ustavne odredbe koja propisuje dvotrećinsku većinu za njihov izbor, što nije moguće postići bez dogovora dviju najvećih parlamentarnih grupacija. Dogovor podrazumijeva da ćemo mi pristati na neke kandidate na koje ne bismo pristali da to ovisi samo o nama, a isto očekujemo i od HDZ-a - kazao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dražen Bošnjaković naglasio je da HDZ nema svoju listu prioriteta kad je riječ o kandidatima.

- Sjest ćemo s drugim političkim opcijama u Saboru i odrediti koja će lista doći na plenarnu sjednicu. Nakon javnog poziva slijedi i razgovor s kandidatima u sklopu Odbora za Ustav, nakon čega se utvrđuje uža lista koja treba doći na Sabor - izjavio je.

Razgovaraju i znaju, kaže, da je to prevažno pitanje te da je velika odgovornost kako bi država funkcionirala. Smatra da ovaj put postoji dobra volja i da ćemo napokon dobiti suce Ustavnog suda.

Uvjeren je da neće biti političke trgovine, već da će se dogovoriti bez ucjene, da će sve biti u duhu tolerancije i uz uvažavanje struke.

Voditeljica je spomenula Josipa Leku i Orsata Miljenića kao moguće kandidate, a Arsen Bauk je naglasio da kada bi se oni kandidirali, imali bi velike izglede dobiti potporu stranke. I Bošnjaković smatra da oni imaju reference za takvo što, no oni će odlučiti hoće li se javiti za to mjesto.

Na pitanje koliko je važna politička orijentacija, Bošnjaković je odgovorio da je najvažnija stručnost, no važno je da i unutar suda budu zastupljeni različiti pogledi na pitanja u društvu.

- Suci ne bi trebali biti samo lijevi, desni, konzervativni ili liberalni. Politička pripadnost nije bitna i ti ljudi ne bi smjeli biti pripadnici političkih stranaka kada postanu ustavni suci - poručio je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u