Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
44 komentara

Je li vas liječnik tražio mito? Recite to u anonimnoj anketi

Cilj prikupljanja ovakvih podataka je, kažu u udruzi, dobiti konkretnu sliku o korupciji u zdravstvu koja treba prestati biti javna tajna. Podatke koje dobiju evidentirat će i čuvati kao strogu tajnu...

44 komentara

Je li vas neki liječnik ikada tražio mito, jeste li mu dali novac i o kojem se liječniku radi, sljedećih dva tjedna anonimno možete napisati u online anketi koju provodi Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata. Do sada ju je ispunilo oko 70 ljudi, a ime nedavno uhićenog i osumnjičenog kardiokirurga iz Splita spominje se čak nekoliko puta u odgovorima ankete.

Cilj prikupljanja ovakvih podataka je, kažu u udruzi, dobiti konkretnu sliku o korupciji u zdravstvu koja treba prestati biti javna tajna. Podatke koje dobiju evidentirat će i čuvati kao strogu tajnu, osim za mjerodavne institucije, poput DORH-a, kojem će udruga podatke proslijediti kako bi se dalje istražili.

- Trenutnu situaciju i korupciju smo krajnje ozbiljno shvatili i učinit ćemo sve da tome stanemo na kraj. Nakon aktualnog događaja primanja i davanja mita na kardiokirurgiji u Splitu, istog dana smo poduzeli radnje u svrhu zaštite pacijenata te smo počeli provoditi projekt Antikorupcija u zdravstvu. Puno pacijenata se javlja sa informacijama kako liječnici uzimaju novac, ali da je to javna tajna. S obzirom da su optužbe za korupciju vrlo ozbiljne i moraju biti temeljene na istinitim podacima, pokrenuli smo anketu kao pilot projekt koji traje dva tjedna kako bismo prikupili podatke vezane za taj posljednji splitski slučaj primanja mita, ali i zato da se mogu javiti svi, bilo gdje u Hrvatskoj, koji su morali dati mito u javnoj zdravstvenoj ustanovi – kažu u Hrvatskoj udruzi za promicanje prava pacijenata pozivajući građane da ispune anketu jer je, kako kažu, riječ o području od visokog interesa, s obzirom da se radi o cijeni vlastitog života.

Nakon završetka ankete udruga će predstaviti svoj antikorupcijski projekt te će postati mjesto gdje će svi moći prijaviti bilo što vezano uz korupciju u zdravstvenom sustavu. Zbog toga će udruga tražiti i suradnju s policijom i svim mjerodavnim ustanovama. Ovo je prvi puta u Hrvatskoj da će građani na jednom mjestu prijaviti sve informacije vezane uz ovu osjetljivu temu, a korumpirani pružatelji zdravstvenih usluga, kažu u udruzi, vjerojatno će odustati od svojih namjera ako znaju da ih pacijenti imaju gdje prijaviti. U udruzi pojašnjavaju da se Ministarstvu zdravstva u pravilu može prijaviti sve no ne postoji poseban projekt, kao ni poseban način prijave korupcije.

Također, kažu, takve prijave bi morale ići na DORH ili USKOK, jer ni Ministarstvo tu ne može poduzeti konkretne mjere. Upravo zbog toga će udruga tražiti suradnju s policijom.

Ako ste imali bilo kakvo iskustvo s korupcijom u zdravstvenom sustavu, anketu možete ispuniti na ovom linku.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message