Obavijesti

News

Komentari 3

'Jednakopravnost je bila ključ za Daytonski sporazum...'

'Jednakopravnost je bila ključ za Daytonski sporazum...'

Po njegovim riječima, ono što je BiH danas potrebno je više suradnje, a manje podjela i istaknuo da njezina stabilnost i funkcionalnost uvelike ovisi o jednakopravnosti Bošnjaka, Srba i Hrvata

VIDEO

 Utemeljenje BiH na načelu jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda bilo je odlučujuće za uspješno zaključivanje Daytonskog sporazuma u prosincu 1995., izjavio je u utorak šef diplomacije Gordan Grlić Radman na međunarodnoj konferenciji "Nasljeđe mira - 25 godina Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma".

- Samo na toj osnovi je bilo moguće od pregovarajućih strana dobiti potporu za okončanje rata i za uspostavu teritorijalno integrirane, multinacionalne Bosne i Hercegovine - rekao je Grlić Radman, ističući da je puna provedba Daytonskog sporazuma i dalje "njezino sidro stabilnosti i mira".

'Došlo je vrijeme je za promjenu Daytonskog sporazuma, BiH mora biti bolja demokracija'
'Došlo je vrijeme je za promjenu Daytonskog sporazuma, BiH mora biti bolja demokracija'

Po njegovim riječima, ono što je BiH danas potrebno je više suradnje, a manje podjela i istaknuo da njezina stabilnost i funkcionalnost uvelike ovisi o jednakopravnosti Bošnjaka, Srba i Hrvata.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ukoliko se ta jednakopravnost ne bude poštivala, ona će i dalje biti uzrok napetosti, izostanka funkcionalnosti države i mogućih kriza - upozorio je ministar vanjskih i europskih poslova.

Pritom je istaknuo da nije na djelu borba između triju naroda već da se borba odvija između onih koji žele zatrti tu jednakopravnost i sebe nametnuti drugima i onih koji nude put naprijed prema europskim modelima decentralizacije i federalizma u kojima se na razlike gleda kao na snagu, a ne slabost.

- Jednakost svih konstitutivnih naroda se ne može osigurati bez prijeko potrebne reforme Izbornog zakona. Njegova reforma bi trebala omogućiti prevladavanje blokada u funkcioniranju države čime bi se napravio odlučujući korak prema političkoj stabilnosti zemlje - ocijenio je Grlić Radman.

On je rekao da Hrvatska podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine kao suverene i ujedinjene zemlje.

- Hrvatska, kao potpisnica Daytonskog sporazuma te susjedna i prijateljska zemlja, gaji poseban interes i odgovornost prema boljitku Bosne i Hercegovine i stoga je predana i u potpunosti podržava njezin teritorijalni integritet kao suverene i ujedinjene zemlje te jednakopravnost triju konstitutivnih naroda - rekao je Grlić Radman. 

U svom je govoru na konferenciji upozorio na opasnosti i unitarizma i separatizma.

- Ovdje želim biti vrlo jasan: i separatističke i unitarne tendencije su jednako opasne za BiH jer obje poriču samu srž BiH: njezinu povijest, sadašnjost i budućnost - rekao je Grlić Radman.

Šef diplomacije jasno je dao do znanja da smatra da je proces euroatlantske integracije ključan za stabilnost, sigurnost, prosperitet i demokratsku preobrazbu BiH.

Podsjetio je da Daytonsko-pariški mirovni sporazum bio "dugo očekivano svjetlo na kraju mračnog i zastrašujućeg tunela - najkrvavijeg rata u Europi nakon Drugog svjetskog rata".

- Bio je to rezultat istinskih euroatlantskih napora. Ispregovaran je u SAD-u, potpisan u Europi, a kasnije ga je usvojilo Vijeće sigurnosti UN-a - rekao je ministar, dodajući da ga se može smatrati "povijesnim".

Napredak BiH na putu reformi i prema članstvu u EU i NATO-u nije samo najbolja investicija u budućnost zemlje, već i način da se premosti težak teret prošlosti, ocijenio je šef diplomacije i poručio da će Hrvatska i dalje snažno podržavati BiH u njezinoj ambiciji za članstvo u EU.

- Stabilnost BiH je od najveće važnosti za sve njoj susjedne države i cijelu Europu - rekao je ministar.

Zaključio je da BiH zaslužuje našu pažnju, razumijevanje i potporu te da, kao multinacionalna država, neće postići političku stabilnost i gospodarski razvoj ukoliko politička prava njezinih naroda ne budu zajamčena, kao što je to prije 25 godina bilo zamišljeno Daytonsko-pariškim mirovnim sporazumom.

Pritom je otišao u povijest kako bi podsjetio da su se preduvjeti za sklapanje Daytonskog sporazuma i uspostavu mira prvo morali postići na terenu.

Kazao je da se BiH sjeća potpore koju joj je dala Hrvatska, jedna od prvih država koja je priznala njezinu neovisnost, u najtežem razdoblju agresije srbijanskog režima Slobodana Miloševića te da je Zagreb pružio utočište za više stotina tisuća izbjeglica od kojih su 70 posto bili Bošnjaci.

- Hrvatska je i spriječila pad Bihaća, UN-ove sigurne zone, i ponavljanje genocida u Srebrenici (...) povijesna je činjenica da je Hrvatska bila ključna za opstanak BiH kao neovisne države - zaključio je šef hrvatske diplomacije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a