Obavijesti

News

Komentari 2

Jens Stoltenberg: 'NATO će osigurati mir i stabilnost na zapadnom Balkanu'

Jens Stoltenberg: 'NATO će osigurati  mir i stabilnost na zapadnom Balkanu'

Šef NATO-a je istaknuo da je posljednjih nekoliko tjedana povećana napetost na zapadnom Balkanu, navodeći zapaljivu retoriku u Bosni i Hercegovini, ozbiljne nasilne incidente na sjeveru Kosova

VIDEO

NATO će učiniti sve što je potrebno kako bi osigurao mir i stabilnost na zapadnom Balkanu jer je to važno za cijelu Europu, izjavio je u utorak glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg.

“Budite uvjereni, NATO će učiniti što je potrebno kako bi se održala ili osigurala  stabilnost u regiji, jer to je važno ne samo za zapadni Balkan, već i za cijelu Europu”, izjavio je Stoltenberg, prije početka sastanka ministara vanjskih poslova država članica NATO-a, koji će tijekom dvodnevnog sastanka, između ostaloga, razgovarati i o zapadnom Balkanu.

Stoltenberg je istaknuo da je posljednjih nekoliko tjedana povećana napetost na zapadnom Balkanu, navodeći zapaljivu retoriku u Bosni i Hercegovini, ozbiljne nasilne incidente na sjeveru Kosova, uključujući i napade na vojnike NATO-a, kao i oružani napad srpske paravojne skupine u selu Banjska u rujnu u kojem su poginula tri srpska napadača i jedan kosovski policajac.

Kremlj: Rasprave o vojnom Schengenu izazivaju napetosti
Kremlj: Rasprave o vojnom Schengenu izazivaju napetosti

“To su ozbiljni incidenti i moramo ostati usredotočeni na zapadni Balkan u isto vrijeme dok se, naravno, bavimo ratom u Gazi i dok također nastavljamo pružati potporu Ukrajini”, rekao je Stoltenberg.

“Blisko ćemo surađivati s partnerima, sa saveznicima u regiji kako bismo osigurali i  učinili sve što je moguće da smanjimo napetosti i spriječimo eskalaciju sukoba”, dodao je.

Ukrajini treba nastaviti slati vojnu pomoć

Na pitanje očekuje li značajni proboj ukrajinskih snaga u ratu protiv Rusije u doglednoj budućnosti, Stoltenberg je rekao da je oprezan u predviđanjima kada je pitanju razvoj događaja na bojnom polju jer je rat po svojoj prirodi nepredvidljiv.

Ponovio je da su ukrajinske snage uspjele vratiti oko polovice svoga teritorija koje je Rusija zauzela od početka rata u veljači prošle godine.

Turska poručila NATO-u: Švedska se neće priključiti do sastanka sljedećeg tjedna
Turska poručila NATO-u: Švedska se neće priključiti do sastanka sljedećeg tjedna

“Moramo također uzeti u obzir, iako se linija fronte nije puno pomicala, da su Ukrajinci uspjeli nanijeti teške gubitke ruskim snagama s krstarećim projektilima koje su isporučili NATO saveznici”, rekao je Stoltenberg i istaknuo da je potrebno nastaviti podržavati Ukrajinu.

“Što je Ukrajina jača na bojnom polju, to će imati jaču poziciju za pregovaračkim stolom. Ako želimo dogovoreno mirno rješenje koje osigurava da Ukrajina prevlada kao suverena, neovisna nacija, onda je najbolji način da to postignemo nastavak pružanja vojne potpore Ukrajini i to je ono što će naši saveznici učiniti”, rekao je Stoltenberg.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.