Obavijesti

News

Komentari 0

Jezici, jezici: Što ih više znate bolje je, i to za svaku branšu!

Jezici, jezici: Što ih više znate bolje je, i to za svaku branšu!
1

Kod izbora jezika koji ćete ''tesati'' uzmite u obzir različite faktore poput branše u kojoj želite raditili ili poziciju na kojoj želite biti u životu

VIDEO

Još donedavno mnogi studenti mogli su samo sanjati o studiranju u nekoj drugoj državi, ponajviše zbog financija. Međutim, program Erasmus omogućuje mladima da provedu dva mjeseca, semestar ili cijelu studijsku godinu na jednom od europskih željenih studija uz pokrivene troškove boravka: Portugal, Švedska, Danska, Slovenija...Razmjena studenata postala je tako uobičajena za gotovo sve fakultete i visoka učilišta. 

Sve to možete zahvaljujući programima i organizacijama za mobilnost mladih i obrazovanje u inozemstvu. Lako su dostupni na internetu i društvenim mrežama, ali među brojnim mogućnostima treba znati izabrati onu koja najviše odgovara vašem obrazovanju, koja nudi najbolje usavršavanje i omogućava da bez velikih prekida nastavite školovanje.

Erasmus, Erasmus, Erasmus – zbog iskustva, znanja i prijateljstava 

Treća smo zemlja u Europskoj uniji po porastu broja studenata koji odlaze na semestar ili dva na neko od europskih sveučilišta ili na stručnu praksu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Osim usavršavanja, neprocjenjivo je iskustvo te prijateljstva koja mladi stječu u inozemstvu, a najvažnije – u praksi upotrebljavaju i samim time usavršavaju strani jezik što im ostaje kao vječno primjenjivo znanje.

Na popis najvažnijih vještina koje se cijene u svijetu rada, mreža LinkedIn je uvrstila poznavanje stranih jezika. Zanimljivo je primjetiti da bi čak i vodeće svjetsko gospodarstvo, američko, moglo imati problem zbog toga što samo 18 posto stanovništva govori neki drugi jezik osim engleskog. To dovoljno govori o važnosti učenja što više jezika.

Koji jezici su potrebni za posao koji želite raditi?

Kod izbora jezika koji ćete učiti, uzmite u obzir različite faktore, poput branše u kojoj želite raditi ili radnog mjesta te pozicije do koje želite doći u budućoj firmi. Učenje jezika ima niz prednosti koje nam znatno mogu obogatiti život i iskustva. Istraživanja su pokazala da učenje stranog jezika obogaćuje, razvija i nadograđuje opće znanje pojedinca i postojeće kognitivne strukture.

Osim što poboljšava izglede za zapošljavanje i napredovanju u karijeri nakon škole, potiče se vještina apstraktnog mišljenja i planiranja.

Korist je doista višestruka, pogotovo ako iskoristite mogućnosti koje pruža Erasmus i studiranje u inozemstvu. Komunikacija sa strancima, izmjenjivanje iskustava o studijima i znanjima, može prerasti u doživotno prijateljstvo, stvaraju se prilike za putovanja u strane zemlje ili nova poznanstva koja život čine uzbudljivijim. Dopisivanje na internetskim portalima ili stranim forumima može poslužiti kao nepresušan izvor za usavršavanje znanja ili mjesto za druženje. Također, učenje jezika u studentsko jdobi nije toliko naporno kao u ono školskoj kada ste opterećeni mnogim predmetima koji vas ne zanimaju. 

No, osim što hrvatski studenti pravu priliku traže izvan naše zemlje, i hrvatski fakulteti postaju sve atraktivniji studentima iz svih dijelova Europe. Primjerice, kolegij Political Scienece Fiction na Fakultetu političkih znanosti odvija se na engleskom i pravi je mamac za strane studente. Gledajući znanstveno - fantastične filmove, poput “Matrixa” i “Zvjezdanih staza”, traže poveznicu s realnim svijetom i političkim situacijama u svijetu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

5 savjeta za izabrati fakultet:  Izračunajte za što ste stvoreni
KARIJERA

5 savjeta za izabrati fakultet: Izračunajte za što ste stvoreni

Još je manje od tjedan dana ostalo do početka polaganja ispita državne mature. Iako su maturanti već odabrali područja koja ih zanimaju većina njih u dobi od 14 godina nije sigurna kojim poslom se žele baviti u budućnosti

Za upis na fakultet zbrajaju se ocjene, natjecanja i matura
BODOVANJE

Za upis na fakultet zbrajaju se ocjene, natjecanja i matura

Iako bi se nekima sustav bodovanja za upis na fakultet mogao učiniti kompliciran, važno je naglasiti da su osim rezultata ispita iz državne mature velik čimbenik i ocjene u četiri godine srednje škole
Obrazovanje je bitno! 24sata želi da se i tvoj glas čuje
POZIV MATURANTIMA

Obrazovanje je bitno! 24sata želi da se i tvoj glas čuje

24sata poziva maturante da ispune anketu o namjerama studiranja