Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Jezici, jezici: Što ih više znate bolje je, i to za svaku branšu!

Kod izbora jezika koji ćete ''tesati'' uzmite u obzir različite faktore poput branše u kojoj želite raditili ili poziciju na kojoj želite biti u životu

Foto: EC/Alain Schroeder/Ilustracija
0 komentara

Još donedavno mnogi studenti mogli su samo sanjati o studiranju u nekoj drugoj državi, ponajviše zbog financija. Međutim, program Erasmus omogućuje mladima da provedu dva mjeseca, semestar ili cijelu studijsku godinu na jednom od europskih željenih studija uz pokrivene troškove boravka: Portugal, Švedska, Danska, Slovenija...Razmjena studenata postala je tako uobičajena za gotovo sve fakultete i visoka učilišta. 

Sve to možete zahvaljujući programima i organizacijama za mobilnost mladih i obrazovanje u inozemstvu. Lako su dostupni na internetu i društvenim mrežama, ali među brojnim mogućnostima treba znati izabrati onu koja najviše odgovara vašem obrazovanju, koja nudi najbolje usavršavanje i omogućava da bez velikih prekida nastavite školovanje.

Erasmus, Erasmus, Erasmus – zbog iskustva, znanja i prijateljstava 

Treća smo zemlja u Europskoj uniji po porastu broja studenata koji odlaze na semestar ili dva na neko od europskih sveučilišta ili na stručnu praksu. 

Osim usavršavanja, neprocjenjivo je iskustvo te prijateljstva koja mladi stječu u inozemstvu, a najvažnije – u praksi upotrebljavaju i samim time usavršavaju strani jezik što im ostaje kao vječno primjenjivo znanje.

Na popis najvažnijih vještina koje se cijene u svijetu rada, mreža LinkedIn je uvrstila poznavanje stranih jezika. Zanimljivo je primjetiti da bi čak i vodeće svjetsko gospodarstvo, američko, moglo imati problem zbog toga što samo 18 posto stanovništva govori neki drugi jezik osim engleskog. To dovoljno govori o važnosti učenja što više jezika.

Koji jezici su potrebni za posao koji želite raditi?

Kod izbora jezika koji ćete učiti, uzmite u obzir različite faktore, poput branše u kojoj želite raditi ili radnog mjesta te pozicije do koje želite doći u budućoj firmi. Učenje jezika ima niz prednosti koje nam znatno mogu obogatiti život i iskustva. Istraživanja su pokazala da učenje stranog jezika obogaćuje, razvija i nadograđuje opće znanje pojedinca i postojeće kognitivne strukture.

Osim što poboljšava izglede za zapošljavanje i napredovanju u karijeri nakon škole, potiče se vještina apstraktnog mišljenja i planiranja.

Korist je doista višestruka, pogotovo ako iskoristite mogućnosti koje pruža Erasmus i studiranje u inozemstvu. Komunikacija sa strancima, izmjenjivanje iskustava o studijima i znanjima, može prerasti u doživotno prijateljstvo, stvaraju se prilike za putovanja u strane zemlje ili nova poznanstva koja život čine uzbudljivijim. Dopisivanje na internetskim portalima ili stranim forumima može poslužiti kao nepresušan izvor za usavršavanje znanja ili mjesto za druženje. Također, učenje jezika u studentsko jdobi nije toliko naporno kao u ono školskoj kada ste opterećeni mnogim predmetima koji vas ne zanimaju. 

No, osim što hrvatski studenti pravu priliku traže izvan naše zemlje, i hrvatski fakulteti postaju sve atraktivniji studentima iz svih dijelova Europe. Primjerice, kolegij Political Scienece Fiction na Fakultetu političkih znanosti odvija se na engleskom i pravi je mamac za strane studente. Gledajući znanstveno - fantastične filmove, poput “Matrixa” i “Zvjezdanih staza”, traže poveznicu s realnim svijetom i političkim situacijama u svijetu.

Tema: Vodič za upis na fakultete

Možda vas zanima i ovo:
Message