Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
121 komentara

Bizarno: Brojali su maternice koje bi mogle spasiti Hrvatsku

Udruga roditelja Rode na svojim internet stranicama objavila je fotografiju s izlaganja na temu 'revitalizacijskog potencijala Hrvatske'. Prebrojavanje maternica u redovima simpatizera i članova udruge nije dobro primljeno

Foto: Facebook

U Hrvatskoj je 17 posto neplodnih parova, a godišnje se uz pomoć metoda medicinski pomognute oplodnje (MPO) rodi oko 1200 djece, pa su pozitivan utjecaj MPO-a i kontracepcije na poboljšanje negativne demografske slike u Hrvatskoj glavne teme ovogodišnjeg Međunarodnog kongresa o humanoj reprodukciji, koji se održava na Brijunima.

Organizatori kongresa su Hrvatsko društvo za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju i Hrvatski liječnički zbor, a tijekom četiri kongresna dana stručnjaci iz područja humane reprodukcije, ginekološke endokrinologije i embriologije raspravljat će na Brijunima o najnovijim spoznajama u MPO-u, priopćili su u petak organizatori.

- S obzirom da se u Hrvatskoj godišnje rodi oko 1200 djece zahvaljujući jednoj od metoda MPO-a, smatramo da je u planiranje nacionalne natalitetne politike vrlo važno uključiti stručnjake iz područja humane reprodukcije. Gotovo 17 posto parova u Hrvatskoj ima problema s neplodnošću, a kada tome pridodamo i brojne mlade koji iseljavaju iz zemlje, prilično negativna demografska slika uopće nije začuđujuća - istaknula je Dinka Pavičić Baldani, predsjednica Hrvatskog društva za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju, te članica Nacionalnog povjerenstva za MPO Ministarstva zdravstva.

- Kako bismo pomogli mnogim parovima da postanu roditelji, na ovom kongresu želimo istaknuti važnost ulaganja u MPO, sigurnost pacijenata, kontinuiranu obuku i razmjenu iskustva s vrhunskim inozemnim stručnjacima - kazala je Pavičić Baldani.

Predsjednik Nacionalnog povjerenstva za MPO pri Ministarstvu zdravstva Velimir Šimunić rekao je kako se u Hrvatskoj godišnje izvodi 7500 različitih postupaka MPO-a, među kojima je 5500 postupaka metode invitro fertilizacije (IVF i ICSI), koje su najsloženije i najuspješnije.

Rezultate treba prikazati zasebno za svaku metodu jer se one bitno razlikuju. Uspjeh ovisi o dobi žene, tj. o broju zametaka koji se prenose u maternicu, a prikazuje se kao omjer kliničke trudnoće i živorođenosti, tj. porođaja u odnosu na embrio transfer. Hrvatski rezultati za 2015. godinu u skladu su s europskim prosjekom pa, s obzirom na okolnosti, možemo biti vrlo zadovoljni, rekao je Šimunić.

Najuspješnije metode MPO-a - IVF i ICSI najzastupljenije su teme kongresa. Prije trideset i pet godina uspješnost IVF-a bila je od 2 do 5 posto, dok je danas gotovo 10 puta veća, pa se uzroci dugotrajne neplodnosti u 80 posto slučajeva liječe upravo tim metodama.

Prvi kongres na temu humane reprodukcije u Hrvatskoj održan je prije 22 godine. Otada su u Hrvatskoj gostovali mnogi svjetski stručnjaci i to zahvaljujući ugledu organizatora, prvenstveno Hrvatskog društva ginekološke endokrinologije i humane reprodukcije, Šimunića i Pavičić Baldani.

Ove su godine organizatori posebnu pažnju posvetili očuvanju okoliša, pa je pokrovitelj kongresa Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Gotovo svi materijali za kongres izrađeni su od obnovljivih materijala, poput recikliranog papira, stakla i razgradivog platna, a cilj je u budućnosti organizirati 1. Ekološki održivi medicinski kongres u Hrvatskoj koji bi imao certifikat ISO 20121, ističu organizatori.

U isto vrijeme, udruga roditelja Rode na svojim internet stranicama objavila je fotografiju s izlaganja na temu 'revitalizacijskog potencijala Hrvatske'. Prebrojavanje maternica u redovima simpatizera i članova udruge nije dobro primljeno.

- Je li samo nama jezivo ovo prebrojavanje maternica koje će spasiti Hrvatsku, postavila je pitanje udruga Rode - roditelji u akciji. Iz odgovora se može zaključiti da uistinu nisu svi oduševljeni prezentiranim materijalom, piše Novi list.

- Zaboravili su navesti koliko bi djece trebala roditi svaka fertilna ženska jedinka da bi spasili Hrvatsku, jedan je od komentara na postavljenu fotografiju. Druge je pak rasprava  podsjetila na knjigu i istoimenu seriju "Sluškinjina priča", gdje su žene svedene na ulogu strojeva za rađanje, odnosno služenje muškarcima. 

#11HKGEHRM Stjepan Šterc nakon spominjanja radikalnih zahvata u demografskoj obnovi, poziva prisutne da na javnoj sceni...

Posted by RODA - Roditelji u akciji on Thursday, 7 September 2017
Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message