News

Komentari 1

Joe Biden imenovao Caroline Kennedy, veleposlanicom u Australiji: Čeka potvrdu Senata

Joe Biden imenovao Caroline Kennedy, veleposlanicom u Australiji: Čeka potvrdu Senata

Caroline Kennedy (64) jedina je živa od sve djece JFK-a i Jackie Kennedy. G. 1999. njezin brat John Kennedy mlađi izgubio je život u padu manjeg zrakoplova kojim je upravljao

Američki predsjednik Joe Biden izabrao je Caroline Kennedy, kćer ubijenog predsjednika Johna F. Kennedyja, za veleposlanicu Sjedinjenih Država u Australiji, priopćila je u srijedu Bijela kuća.

Imenovanje ove bivše veleposlanice SAD-a u Japanu u mandatu Baracka Obame treba još potvrditi Senat.

Premda se o njezinu izboru odavno nagađalo, vijest dolazi gotovo godinu dana nakon početka Bidenova mandata dok republikanski senatori kasne s potvrdom većine glavnih diplomatskih dužnosti.

Njezina će zadaća u Canberri biti učvršćenje suradnje SAD-a i Australije u prilikama napetosti s Kinom na indo-pacifičkom području.

Caroline Kennedy (64) jedina je živa od sve djece JFK-a i Jackie Kennedy. G. 1999. njezin brat John Kennedy mlađi izgubio je život u padu manjeg zrakoplova kojim je upravljao. Ta tragična smrt - kao i mnogih drugih članova obitelji - dala je povoda priči o tobožnjem prokletstvu Kennedyjevih.

Veleposlanica se pojavljuje na glasovitoj fotografiji na kojoj se, kao dijete, sakrila ispod očeva radnog stola u Bijeloj kući.

Desetljećima je odbijala pozive demokratske stranke da im se pridruži i radije se posvetila pisanju - osobito o građanskoj slobodi - i poslu u newyorškom Metropolitan muzeju.

U politiku je ušla u vrijeme predsjedničke kampanje 2008. kao gorljivi pristaša kandidata Baracka Obame kojeg je opisala kao osobu koja ju nadahnjuje i podsjeća na oca.

Često je putovala na sjeveroistok Japana poharan u potresu i u cunamiju u ožujku 2011., nakon čega je ondje bila veleposlanica od 2013. do 2017.

Nakon diplomatske službe u Tokiju, Caroline Kennedy je ušla u upravno vijeće velike zrakoplovne kompanije Boeinga.

Najčitaniji članci