News

Komentari 1

Johnson Izraelu: Nemojte pripajati Zapadnu obalu

Johnson Izraelu: Nemojte pripajati Zapadnu obalu

Palestinci su odbili mirovni plan američkog predsjednika Donalda Trumpa koji među ostalim predviđa pripajanje Izraelu židovskih naselja na Zapadnoj obali

Britanski premijer Boris Johnson poručio je Izraelu da bi trebao odustati od aneksije dijelova okupirane Zapadne obale, upozorivši da London neće priznati odudaranja od linije razdvajanja iz 1967.

"Aneksija bi predstavljala kršenje međunarodnog prava", kazao je Johnson za Yedioth Ahronoth, najprodavaniji izraelski dnevni list.

"To bi također bio dar onima koji žele perpetuirati stare priče o Izraelu", dodao je. "Duboko se nadam da neće doći do aneksije", rekao je.

"Ako do toga dođe Velika Britanija neće priznati bilo kakve promjene linije iz 1967., osim onih koje su dogovorile dvije strane", dodao je.

Izrael je Zapadnu obalu osvojio 1967. u Šestodnevnom ratu protiv susjednih arapskih država.

Palestinci su odbili mirovni plan američkog predsjednika Donalda Trumpa koji među ostalim predviđa pripajanje Izraelu židovskih naselja na Zapadnoj obali.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odredio je 1. srpnja kao datum kada će započeti provedba aneksije dijelova Zapadne obale, ali je izraelski ministar vanjskih poslova u srijedu kazao kako se to vjerojatno neće dogoditi danas.

"Aneksija bi ugrozila napredak koji je Izrael postigao u poboljšanju odnosa s arapskim i muslimanskim svijetom", naglasio je Johnson, pozivajući na "rješenje koje će omogućiti pravdu i sigurnost i za Izraelce i za Palestince".

Johnson je istaknuo kako Trumpov mirovni plan neće uspjeti "u svom cilju da se izraelske granice učine sigurnima već će biti suprotan izraelskim dugoročnim interesima".

Najčitaniji članci